2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a közös az orrszarvúkban és a klímaváltozásban?

A gazdasági élet oly elméletszagú törvényszerűségei olykor könyörtelen következményekkel járnak – amik olykor nem csak az embereket, a természetet is sújtják.

Leisha John, az EY tanácsadóiroda fenntarthatósági igazgatója saját bevallása szerint sosem gondolta volna, hogy az orrszarvúk megmentése érdekében Afrikába tett utazása életre szóló tanulságokkal szolgál számára a gazdaság működésével és a klímaváltozással kapcsolatban – derül ki a GreenBizen megjelent írásából.

Az orrszarvú egyike a Föld legveszélyeztetettebb állatfajainak: az orvvadászok brutális kegyetlenséggel gyilkolják le őket varázserejűnek tartott tülkeikért Fotó: Martin Pettitt/flickr.com

A környezetvédelmi szervezetek által folytatott kampányok hatására és a különleges teremtmények megóvása érdekében 2008-ban Dél-Afrika betiltotta az orrszarvútülök kereskedelmét – a következmények drámaiak voltak. Az orrszarvútülök ára az egekbe szökött, a mészárlás sosem látott méreteket öltött. 

Leisha John amellett érvel, hogy a megoldást a gazdaság logikáját figyelembe vevő szabályozás jelenthetné. Az orrszarvúk tülke ugyanis megújuló erőforrás, amely az állat sérelme nélkül is eltávolítható, és évente újranő.

„Ha a csont szabályozott és legális piacon kerülhet értékesítésre, a helyi társadalom és nem a bűnözői csoportok boldogulását segíti elő, ami a rinocéroszok megóvása iránti elkötelezettséget is fokozná.”

Fotó: pixabay.com

És hogy mi a helyzet a klímaváltozással? Ebben az esetben nem az orrszarvú, az ember a kihalásra ítélt faj. Amivel pedig jobban kell gazdálkodnunk, az a szén-dioxid-kibocsátás. William Nordhaus, a gazdasági Nobel-díj idei kitüntetettje arra a következtetésre jutott, hogy

a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeinek elkerülése érdekében a kormányoknak adókat kell kivetniük a szén-dioxid-kibocsátásra.

Ez a szénigényes termékek és szolgáltatások árának emelkedésével, a zöldmegoldások árának csökkenésével járna – márpedig ha az árérzékeny fogyasztók a fenntartható megoldások felé fordulnak, az a környezetbarát fejlesztések felgyorsulásához és a gazdaság klímabarát átalakulásához vezet – zárja érvelését Leisha John.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greenbiz.com
Vissza
Hírfolyam