2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába a klímavédő ígéretek, a G20-nemzetek még mindig vagyonokat pumpálnak a fosszilis tüzelőanyagok iparába

A világ 20 legnagyobb gazdaságának mindegyike nagyon kesztyűs kézzel bánik a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó iparágakkal annak ellenére, hogy a klímakutatók már jó ideje kongatják a vészharangot.

A G20-nemzetek klímaváltozást visszafogó tevékenységét ellenőrző Climate Transparency kutatása kimutatta, hogy a csoportosulás tagjai közül 15-nél tavaly még emelkedett is a károsanyag-kibocsátás mértéke, ahelyett, hogy csökkent vagy legalább stagnált volna – írja a Guardian cikke alapján a Menedzsment Fórum.

A globális partnerség vizsgálata azt találta, hogy ezekben az országokban a megtermelt energia 82 százaléka még mindig a szén-, olaj- és gáziparból származik.

A G20-ak 2016-ban 147 milliárd dollárnyi támogatást juttattak az iparágakhoz annak ellenére, hogy egy évtizeddel ezelőtt ígéretet tettek arra, hogy környezetkímélőbb alternatívákra cserélik őket.

Az elmúlt tíz évben nagyjából 50 százalékkal nőtt a fosszilis iparágak állami támogatása, miközben a szél-, a nap- és egyéb megújuló energiák mind olcsóbbak nála Fotó: pxhere.com

A kutatás azt találta, hogy szétbontva a G20-ak közül jelen állás szerint egyedül India fogja tartani a párizsi egyezmény megengedőbb, 2 Celsius-fokos határértékét (a plusz félfokos emelkedés már önmagában súlyos következményekkel járhat), míg a legvétkesebb országok, Oroszország, Szaúd-Arábia és Törökország úton vannak a 4 Celsius-fokos melegedés felé.

Neked ajánljuk
Itt élnek a legnagyobb szennyezők Ha az észérvek nem hatnak... A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam