2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdi komolyan venni a klímaváltozást a Shell

A vállalat fejet hajt a részvényesek akarata előtt, és rövid távú emissziócsökkentő célokat szab ki maga elé, ráadásul úgy, hogy ha nem sikerül betartani őket, azt a felső vezetők fizetése fogja bánni.

Emissziócsökkentő célokat tűz ki maga elé jövő évtől a Shell, és a vezetői fizetéseket azok betartásához kapcsolja, írja a Financial Times nyomán a privátbankár.hu. Ez óriási szemléletváltást jelez az olajipari vállalatnál, miután a vezérigazgató korábban ellenébe ment az ilyen törekvéseknek.

Az új irányt a cégre nehezedő, egyre intenzívebb befektetői nyomás jelölte ki: a részvényesek azt akarják, hogy a Shell - és más fosszilistüzelőanyag-cégek – nagyobb felelősséget vállaljanak a klímaváltozás elleni harcban.

Fotó: Wikimedia Commons

A brit Church of England egyház és a holland alapítású Robeco eszközkezelő ott volt a leghangosabb lobbizók között. Szerintük a Shell tavalyi ígérete, miszerint hosszú távú ambíciójuk, hogy 2050-re megfelezzék a szénlábnyomukat, nem volt elég kemény, mert az évtizedekkel későbbre meghatározott számokat nem lehetett volna érdemben betartani.

Ben van Beurden, az olajóriás vezetője szerint a konkrét, rövid távú célértékek kijelölésével valóban szisztematikusan lejjebb tudják szorítani az emissziót. 

A Shell kb. nettó 20 százalékkal akarja csökkenteni saját és a fogyasztói szénlábnyomát 2035-ig, 2020-tól pedig minden évben specifikus, a következő 3-5 éves periódusra vonatkozó rövid távú célokat tűz ki maga elé.

A klímavédő irányváltással a vállalat úttörő a szektorban: a nagy riválisok közül mind a BP, mind az ExxonMobil a Shell után kullog ebből a szempontból.

Neked ajánljuk
A járvány tovább fokozta a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokat Uniós forrás segíti a hazai ruhaipar kizöldülését Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam