2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megalakult Magyarországon a Körforgásos Gazdaság Platform

2018. november 29-én a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére hivatalosan is megalakult a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform.

A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is.

A körforgásos gazdaság 2030-ig globálisan 4,5 ezermilliárd USD-os üzleti lehetőséget jelenthet.

A Körforgásos Gazdaság Platform megalakítására ünnepélyes keretek között került sor, ahol közel 50 csatlakozott vállalat, intézmény és szervezet közül 33-nak a vezetője a helyszínen írta alá az Egyetértési Nyilatkozatot Fotó: bcsdh.hu

„Ahhoz, hogy a modellváltás beinduljon és teret nyerjen, összefogásra és tudásmegosztásra van szükség a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra, valamint szakmai és társadalmi szervezetek részvételével” – fejtette ki beszédében Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

Ezért kezdeményezte a BCSDH a Körforgásos Gazdaság Platform létrehozását a Holland Nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen.

A nemzetközi és főleg a holland jó gyakorlatok fontos követendő példát jelentenek.

A jelenlegi, ún. lineáris gazdasági modellben a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után hulladékként kezeljük, melynek jelentős részét nem forgatjuk vissza a folyamatba.

Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba.

Neked ajánljuk
Pitypangabronccsal járná a fenntarthatóság útját a Continental Hol tart a zöldülésben a HP? Egyedülálló okosotthonok és irodaház épül Budaörsön Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: bcsdh.hu
Vissza
Hírfolyam