2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaügyön bukhat el az EU–Dél-Amerika kereskedelmi alku

Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett, ellenezni fogja az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti kereskedelmi megállapodást, amennyiben az új brazil elnök kilép a párizsi klímaegyezményből.

Egy hétvégi brazil televíziós megszólalása során Jair Bolsonaro úgy fogalmazott, mindaddig elfogadja a klímaegyezményt, ameddig országa nem veszíti el szuverenitását az Amazonas-vidék felett – írja az Euractiv nyomán a Portfolio.

Franciaország elnöke még az előző hétvégi Buenos Aires-i G20-csúcs alkalmával jelezte, hogy nem fogja aláírni a tervezett széles körű kereskedelmi egyezményt a Mercosurral, amennyiben egyik tagja, Brazília kiszáll a kulcsfontosságúnak tartott klímamegállapodásból.

Márpedig a hasonló, széles körű és nagy hatású megállapodások megkötéséhez minden tagállam teljes támogatására szüksége lenne a tárgyalást folytató Európai Bizottságnak.

Az Amazonas-medence erdeinek épsége a klímakatasztrófa elkerülésének egyik sarokpontja Fotó: Marcio Ramalho/flickr

A hosszú évekkel ezelőtt kezdődött tárgyalások továbbra is folynak az EU és az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő szövetség között, jelenleg pedig a mezőgazdasági import kérdése áll a középpontban. 

Brazília azonban nem az egyetlen olyan állam lehet, amely nagy árat fizethet a klímaegyezmény el nem fogadásáért. Az ausztrál kormány ugyanis szintén aggályait hangoztatta az egyezménnyel kapcsolatban, márpedig az EU Ausztráliával is tárgyalásokat folytat egy kereskedelmi megállapodás megkötése érdekében.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam