2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaügyön bukhat el az EU–Dél-Amerika kereskedelmi alku

Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett, ellenezni fogja az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti kereskedelmi megállapodást, amennyiben az új brazil elnök kilép a párizsi klímaegyezményből.

Egy hétvégi brazil televíziós megszólalása során Jair Bolsonaro úgy fogalmazott, mindaddig elfogadja a klímaegyezményt, ameddig országa nem veszíti el szuverenitását az Amazonas-vidék felett – írja az Euractiv nyomán a Portfolio.

Franciaország elnöke még az előző hétvégi Buenos Aires-i G20-csúcs alkalmával jelezte, hogy nem fogja aláírni a tervezett széles körű kereskedelmi egyezményt a Mercosurral, amennyiben egyik tagja, Brazília kiszáll a kulcsfontosságúnak tartott klímamegállapodásból.

Márpedig a hasonló, széles körű és nagy hatású megállapodások megkötéséhez minden tagállam teljes támogatására szüksége lenne a tárgyalást folytató Európai Bizottságnak.

Az Amazonas-medence erdeinek épsége a klímakatasztrófa elkerülésének egyik sarokpontja Fotó: Marcio Ramalho/flickr

A hosszú évekkel ezelőtt kezdődött tárgyalások továbbra is folynak az EU és az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő szövetség között, jelenleg pedig a mezőgazdasági import kérdése áll a középpontban. 

Brazília azonban nem az egyetlen olyan állam lehet, amely nagy árat fizethet a klímaegyezmény el nem fogadásáért. Az ausztrál kormány ugyanis szintén aggályait hangoztatta az egyezménnyel kapcsolatban, márpedig az EU Ausztráliával is tárgyalásokat folytat egy kereskedelmi megállapodás megkötése érdekében.

Neked ajánljuk
Új védjegyek tanúsítják a termékek kiválóságát és környezetbarát tulajdonságait Tovább zöldíti csomagolásait az Unilever Akik biztosan nem unják a banánt Magyar okospoháré lehet a műanyagtakarékos jövő Ekkora hajó még nem ment át ezen a csatornán – videó
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam