2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Kifutunk az időből!” – Történelmi tüntetést tartottak a szén ellen Németországban

Miközben a lengyel bányászok a szénbányák megtartásáért tartottak felvonulást, Németországban több tízezer ember tüntetett a szén kivezetésének felgyorsítása mellett az ENSZ katowicei klímavédelmi csúcstalálkozójának alkalmából. 

Nemrég számoltunk be a bányászok védőszentjének ünnepére időzített katowicei bányászfelvonulásról, mellyel szinte egy időben a szénfelhasználás ellenzői is protestáltak Németországban

A szervezők szerint összességében mintegy 36 ezer, a rendőrség adatai alapján 15 ezer ember ment utcára Berlinben és Kölnben a december 2-án kezdődött katowicei csúcstalálkozó előtt azt követelve, hogy a jelenlegi tervekben foglaltaknál gyorsabban vezessék ki a szenet az energiatermelésből Fotó: EPA-EFE/MARKUS HEINE

A tüntetők konkrét követelése az Euractiv szerint az volt, hogy 2020-ra felezzék meg a németországi szénerőművi kapacitást.

A német kormány a szén kivezetésének megtervezésére külön bizottságot hozott létre, amelynek az év végéig kellene menetrendet kidolgoznia és javaslatot tennie a szén fokozatos kivezetésére. A fosszilis energiahordozók között a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátással járó szénhasználat leépítésére egyre több ország jelöl ki konkrét céldátumot. A magyar kormány külföldi sajtójelentések szerint 2030-as előzetes céldátumot fontolgat, de ezt a hazai közvélemény felé a kabinet még nem erősítette meg.

A katowicei klímacsúcs eseményeit az Élő Bolygónk is folyamatosan nyomon követi. A találkozó apropóján Németország mellett máshol is tüntetéseket tartottak, Brüsszelben mintegy 64 ezren demonstráltak a klímavédelem mellett, politikai intézkedéseket sürgetve.

A mostani tüntetések az európai közvélemény erősödő klímaérzékenységére utalnak, ami gyorsabb cselekvésre sarkallhatja a nemritkán húsba vágó intézkedéseket eddig részben éppen várható társadalmi következményeik miatt halogató kormányokat is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam