2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól teljesítenek a magyar állatkertek

Akár a 4 millió főt is meghaladhatja idén a hazai állatkertek forgalma, amelyek szakmai munkáját számos címmel és díjjal ismerték el. Az állatkertek ma már nem csupán látványosságot jelentenek, hanem a helyi lakosság rekreációs célpontjaivá váltak, és vonzzák a más régiókból érkező turistákat is.

Nagyon jó évet zárnak az idén a magyarországi állatkertek – erről a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Andréka György elmondta, hogy a hazai létesítmények december végéig összesen 3,5-4 millió vendéget regisztrálhatnak 2018-ban, ami 10-12 százalékos növekedés a korábbi évekhez képest.

Kiemelte, hogy ezzel a forgalommal a MÁSZ az ország leglátogatottabb kulturális és szabadidős hálózatának számít, az állatkertek sokkal szélesebb látogatói kört vonzanak, mint a legtöbb természettudományi múzeum vagy más, hasonló természetvédelmi intézmény. Becslések szerint a világ állatkertjeit évente mintegy 700 millióan keresik fel. 

Andréka György szerint a hazai állatkertek nemzetközi összehasonlításban is színvonalas szolgáltatást nyújtanak. Az idén a MÁSZ az Euró­pai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált, és

a Nyíregyházi Állatparkot – a 250–500 ezer látogatót fogadó állatkertek kategóriájában – Európa legjobb állatkertjének választották meg, és az Év Turisztikai Attrakciója címet is elnyerte.

A Zöld Piramis részlete a Nyíregyházi Állatparkban. A szabolcsi megyeszékhely intézményében jelenleg is mintegy hétmilliárd forintos beruházás zajlik Fotó: MTI/Balázs Attila

A lehetőségeihez mérten valamennyi állatkert fejleszt, ehhez a Modern városok program forrásai és európai uniós pályázatok is rendelkezésre állnak
– jegyezte meg. A MÁSZ elnöke az állatgyűjtemény kialakításáról azt mondta, hogy annak nem a látogatói igények kielégítése az elsődleges szempontja, hanem a fajok védelme.

A szakértők megállapították, hogy

az állatkertek körülbelül kétezer olyan állatfaj hosszabb távú fennmaradását képesek biztosítani, amelyeknek az eredeti élőhelyükön már nincs esélyük a túlélésre.

Neked ajánljuk
Mázsaszám kapja a segítséget a Nyíregyházi Állatpark A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist Kína azt ígéri, kitart a klímavédelemben Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam