2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megállapodtak: kevesebb kőolajat termelnek januártól

A kitermelés korlátozásáról állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal Bécsben. Az intézkedés a kőolaj világpiaci árának stabilizálását célozza.

Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében – jelentette be Támir Abbász Gadbár iraki olajipari miniszter az egyeztetések lezárása után.

A megállapodásban az OPEC tagállamai közül 10 ország, valamint további tíz nagy olajexportőr vesz részt. 

Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig további 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést, a kiinduló bázis pedig az októberi szint lesz. Ezzel

a globális kínálatot valamivel több mint egy százalékkal mérséklik, ami a kőolaj világpiaci árának támogatását célozza. 

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét, és két éve köti össze őket partnerség  Fotó: Pixabay

Október eleje óta nagyjából harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, amit a globális kínálat gyors bővülése és a kereslet gyengülésének fenyegetése váltott ki. Míg október 3-án a legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent 86,74 dolláron, a WTI pedig 76,90 dolláron, négyéves csúcson járt, pénteken napi maximumán a Brent 63,52 dolláron, a WTI pedig 54,17 dolláron forgott.

Az OPEC+ csoport legközelebb áprilisban ül össze, hogy áttekintse a fejleményeket, és döntsön a további lépésekről. 

Neked ajánljuk
Élet a Földön a koronavírus-járvány idején (képgaléria) A fiatalok mutathatnak kiutat a környezetromboló divat világából Sokszereplős összefogásban zajlik a klímabarát kilábalás Dániában Ahol hangosbeszélőn szól az erdő a vándorokhoz A Tejút Spanyolország fölött (képgaléria)
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam