2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínai támogatással épül szénerőmű Szerbiában

Új veszélyre hívják fel a figyelmet a környezetvédők: Kína nem pusztán a világ legnagyobb szénenergia-felhasználója, még exportálja is ezt a rossz szokását. Kedvezőtlen hír Magyarországnak, hogy a súlyosan légszennyező technológia egyik vevője Szerbia, ahol már meg is kezdődött egy szénerőmű építése.

Miközben a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben rekordokat dönt, Kína már nem csupán saját területén épít szénerőműveket, hanem a világ más országaiban, Dél-Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a Balkánon is – írta a BBC. 

A technológia exportjának egyik oka, hogy számos kínai város megelégelte a szénerőművek okozta szmogot és más környezetszennyezést, így az ezzel foglalkozó cégek nem kapnak elegendő megrendelést saját piacukon.

Új selyemút

Az új selyemút program, amelynek célja, hogy a kínai árukat a szárazföldön is eljuttassa Európába és a Közel-Keletre, jó lehetőséget kínál a beruházóknak. A szállítások 60 országot érintenek, ezek bármelyike vevő lehet a kínai szénerőművekre. Egyikük Szerbia, amely a kínaiak nélkül is erősen függ a széntől: áramszükségletének 70 százalékát ilyen erőművek termelik meg.

Egy óra autózásra Belgrádtól, a szénben gazdag Duna-völgyben már megkezdődött a Kostolac B3 erőmű építése. 

Olcsó hitel

A szerb kormány aláírta a 715 millió dolláros beruházásról szóló szerződést, amelynek eredményeként egy 350 megawatt teljesítményű erőművet építenek 1500 kínai építőmunkás részvételével – tudták meg a BBC riporterei.

Amikor a környezetvédelmi veszélyekről kérdezték, Zeljko Lazovic, az építkezést irányító menedzser azt mondta, a létesítmény teljesíteni fogja az uniós károsanyag-kibocsátási standardokat a porra, a nitrogén-dioxidra és kénre vonatkozóan. Ugyanakkor

szén-dioxid-csapdával nem látják el a kéményeket, ezért a többi kínai támogatással megvalósuló erőműhöz hasonlóan ez is a levegőbe fogja engedni az üvegházhatású gázt.

Háborgó környezetvédők

Ezek a kínai projektek nem kompatibilisek azzal a törekvéssel, hogy megelőzzük a Föld légkörének több mint 1,5-2 Celsius-fokos felmelegedését – állítja Christine Shearer, a CoalSwarm-csoport elemzője, amely szervezet a szénenergiával kapcsolatos fejlesztéseket követi figyelemmel azzal a céllal, hogy kiderítse azok hatásait. 

A kostolaci beruházástól 3500 munkahely függ, ám a helyiek egyre többet panaszkodnak a levegő és a víz rossz minőségére.

Neked ajánljuk
Amíg az esőerdő rossz bőrben van, nem kérnek a marhákéból Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést Zöldebb ovit, zöldebb sulit David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam