2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új fejlesztésekkel korszerűsít a Főtáv

Távhővezeték-szakaszok korszerűsítése, új vezetékszakaszok kialakítása, a hőkörzetek összekapcsolása, valamint új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolása a célja a Főtáv projektjének. Utóbbi Budapest levegőminőségének javításához is hozzájárul.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása túlnyomórészt földgázzal üzemelő hőtermelő berendezések segítségével történik. A pontforrások magas száma hátrányosan befolyásolja a levegő szennyezettségi szintjét. A Távhőfejlesztési cselekvési tervben foglaltak szerint számos előnnyel jár az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása, a Főtáv Zrt. ezért jelen projekt keretén belül új távhővezetékpárok kialakítását valósítja meg.

A primer vezetékhálózat elemei, a távhővezetékek jelentős része elavult, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások miatt, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magasnak mondható.

A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

A Főtáv Zrt. Észak-budai Fűtőművének kéménye  Fotó: MTI/Mohai Balázs

A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése. A hőgyűrű létrehozásának fontos eleme a Kispest–Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítése, benne a Városliget és környéke meglévő és új közintézményeinek hálózatra kapcsolása. Elsőként 2018 decemberében a Liget Budapest Projekt keretében megújult Olof Palme Házat kapcsolják a távfűtési hálózatra, ahogyan később a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómot, az új múzeumokat, és tervezetten a további kulturális létesítményeket, valamint a közeli gimnáziumokat is. 

Az új fogyasztók távhőrendszerbe történő kapcsolása többek között a főváros levegőminőségét is javítja.

Neked ajánljuk
Forradalmi csomagolási megoldás vethet véget a kartondobozok uralmának Öngyógyító robotok, amik maguktól érzékelik a sérüléseiket Naponta 27 ezer fát engedünk le a WC-ken – De akkor mi a megoldás? A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam