2019. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindul a szabadkereskedelem Európa és Japán között

Jóváhagyta az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi szerződést az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel ratifikálták a július 17-én aláírt egyezményt, és elfogadták az úgynevezett stratégiai partnerségi megállapodást is, amely kiterjeszti az együttműködést a felek között egyebek mellett az energia, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem területére is – adta hírül az MTI.

Japánban és az EU 28 tagállamában csaknem 640 millió ember él, a felek együttesen a világgazdaság közel 30 százalékát teszik ki, részesedésük a világkereskedelem teljes forgalmából megközelíti a 40 százalékot. Japán az Európai Unió hatodik legnagyobb exportpiaca, a japán kivitelnek pedig a harmadik legfontosabb célpontja az EU.

A szerződés, melyről 2013 tavaszán kezdődtek az egyeztetések, jobban megnyitja a japán piacot az uniós mezőgazdasági export előtt, ahogy számos más ágazatban is – mint például az energia, a klímaváltozás elleni küzdelem vagy az oktatás területén – bővíti a kiviteli lehetőségeket. A megállapodás felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett vámokat, megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát, valamint közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre.

Szakértők szerint az európai agrártermelők és a japán autógyártók lesznek az egyezmény legnagyobb nyertesei, az uniós exportőrök évi mintegy egymilliárd eurót takaríthatnak meg a vámok lebontásával Fotó: agrarszektor.hu

Az uniós tagállamok kormányainak tanácsa várhatóan december 21-én ad zöld utat a Tokióban már jóváhagyott megállapodásnak, amely ezt követően jövő februárban lép életbe.

Az EU–Japán beruházásvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások még folyamatban vannak.

Neked ajánljuk
Szigorral bír innovációra az EU Az unió megelégelte a javíthatatlanul vonakodó gyártók viselkedését Uniós fájdalomdíj ellensúlyozhatja a klímavédelemmel járó veszteségeket Forgalomcsökkentés jöhet Budapesten Wasterevolution konferencia – Válaszok 360 fokban
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam