2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ilyen is van: halászok, akik egy közösséget etetnek

A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok haldobozra fizetnek elő, majd heti rendszerességgel veszik át rendelésüket a környékbeli halászoktól, amely friss, helyi tengeri halakból áll.

Az első közösségi halászatot az amerikai Port Clyde-ban hozták létre 2007-ben, és az elmúlt évtizedben számos hasonló program indult elsősorban Észak-Amerikában, de már van néhány európai példa is Angliában, Portugáliában és Franciaországban.

Miért jó ez a modell?

A közösségi halászatok elég sokfélék lehetnek: eltérő a kínálatuk, hiszen különbözőek a helyi viszonyok, a halászati szabályozások, a halállomány és a földrajzi fekvés. Van olyan modell, amely egy halfajra specializálódott, míg mások számos halat és tengeri herkentyűt kínálnak. A működési formák is eltérőek: van szezonális, csak pár hétig működő halászat, míg mások egész évben ellátják tagjaikat friss halakkal.

Az eltérő kínálat és működési formák ellenére ezeknek a halászatoknak van néhány közös jellemzőjük:

  • átlátható rendszert kínálnak, ahol a hal a halásztól közvetlenül a fogyasztóhoz kerül, a hajóról a tányérra;
  • a dobozok tartalmát friss, helyi, jó minőségű hal adja;
  • a halászoknak méltányos keresetet biztosít a modell, a helyi közösségekkel való együttműködés stabilabb megélhetést jelent számukra, mintha felvásárlóknak adnák el a fogásuk;
  • a tagok előre fizetnek, ezzel osztoznak a kockázatban is – a halászok úgy hagyják el a kikötőt, hogy tudják, bármilyen a fogás, már megvan a vevőjük rá;
  • a halászok és a tagok személyes kapcsolatban vannak, erősödnek a helyi közösségek és a helyi gazdaság;
  • a halászok kíméletesebb módon tudnak halászni, ami támogatja a helyi halállományok fennmaradását – nem kell csak egy-két fajra koncentrálniuk, amiért a felvásárlók magasabb árat fizetnének.
Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam