2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visegrád-projekt a körforgásos gazdaság megvalósításáról

Az International Visegrad Fund jóvoltából civil szervezetek Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról járnak utána, hogy a körforgásos gazdaság csomag által előírt jogszabályváltozásokat hogyan lehet a visegrádi országok jogszabályaiba beilleszteni.

Az Európai Parlament 2018 májusában ambiciózus intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok az EU szélesebb körű körforgásos gazdaságpolitikájának részeként megfeleljenek a jövőbeli kihívásoknak.

Az új szabályozás megerősítette a „hulladékhierarchiát”, vagyis előírta a tagállamok számára a hulladéklerakással és a hulladékégetéssel szemben a megelőzés, az újrahasznosítás és az újrafeldolgozás előtérbe helyezéséhez szükséges konkrét intézkedések meghozatalát, ezáltal megvalósítva a körforgásos gazdaságot.

A projekt célja olyan gyakorlatok felkutatása, amelyek segítik a hulladék mennyiségének csökkentését a V4 országaiban. A projektpartnerek olyan jó gyakorlatokat, esettanulmányokat és ajánlásokat fognak kidolgozni regionális és nemzetközi tapasztalatok alapján, amelyek megvalósítása nemzeti szinten megoldható lenne.

Fotó: CrazyPhunk

A projektnek több várható eredménye is lesz: a döntéshozók számára írott ajánlást fogalmaznak meg („Recommendation: How to implement CEP in V4 countries?” címmel); szakmai találkozókra kerül sor; tájékoztató kisfilmeket készítenek, és lakossági akciókat szerveznek.

A projektben részt vesz Hnuti Duha (Csehországból, mint főpályázó), a Priatelia Zeme –SPZ (Szlovákiából), a Pro Terra Foundation (Lengyelországból) és a Humusz Szövetség (Magyarországról).

Neked ajánljuk
Digitális életünk terjedelmes környezeti lábnyoma A divatiparban még mindig hódít az esztelen pazarlás és hulladékgyártás Szemétben fuldokolnak az egri szőlők Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam