2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A páratlan zoknik zöld mennyországa

Tele a lakás fél pár zoknikkal, amiket már senki sem hord? Nincs szívünk kidobni a kallódó darabokat? Már több mint 22 ezer család csatlakozott a magyar Zokni Csereprogramhoz.

Egy délszláv háború elől Magyarországra menekült vállalkozó ötleteként indult útjára a csereprogram – Csányi Zoltán először ruházati webáruházat üzemeltetett, ennek farvizén született az elképzelés, hogy a rengeteg kidobott, életét a kommunális hulladékban bevégző zoknival kezdjenek valami hasznosat – írja a Zöld Ipar Magazin.

Az ötlet olyannyira életképesnek bizonyult, hogy 2017-ben kb. egytonnányi zoknit küldtek el hozzájuk, s ebből egy focipályányi kiterjedésű bútoripari szigetelőanyagot gyártott le a szegedi vállalkozás.

Egy idő után bővítettek, használt harisnyákat, melltartókat is vártak az emberektől, ezekből a ruhadarabokból ugyanis az útépítésnél használatos geotextíliát tudnak készíteni a cég partnerei.

Fotó: S B/Wikimedia Commons

Az újabban beküldött zoknikból tűnemezelt filc lesz: géppel szálakra bontják a használt zoknikat, így alakulnak át új matériává, amit a bútoripar, a csőszerelők használnak, de kitűnő egyéb hő- és hangszigetelésre is, s ezenkívül lovaspályák taposórétegének építésénél is jó szolgálatot tesz.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: zip.hu
Vissza
Hírfolyam