2019. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A páratlan zoknik zöld mennyországa

Tele a lakás fél pár zoknikkal, amiket már senki sem hord? Nincs szívünk kidobni a kallódó darabokat? Már több mint 22 ezer család csatlakozott a magyar Zokni Csereprogramhoz.

Egy délszláv háború elől Magyarországra menekült vállalkozó ötleteként indult útjára a csereprogram – Csányi Zoltán először ruházati webáruházat üzemeltetett, ennek farvizén született az elképzelés, hogy a rengeteg kidobott, életét a kommunális hulladékban bevégző zoknival kezdjenek valami hasznosat – írja a Zöld Ipar Magazin.

Az ötlet olyannyira életképesnek bizonyult, hogy 2017-ben kb. egytonnányi zoknit küldtek el hozzájuk, s ebből egy focipályányi kiterjedésű bútoripari szigetelőanyagot gyártott le a szegedi vállalkozás.

Egy idő után bővítettek, használt harisnyákat, melltartókat is vártak az emberektől, ezekből a ruhadarabokból ugyanis az útépítésnél használatos geotextíliát tudnak készíteni a cég partnerei.

Fotó: S B/Wikimedia Commons

Az újabban beküldött zoknikból tűnemezelt filc lesz: géppel szálakra bontják a használt zoknikat, így alakulnak át új matériává, amit a bútoripar, a csőszerelők használnak, de kitűnő egyéb hő- és hangszigetelésre is, s ezenkívül lovaspályák taposórétegének építésénél is jó szolgálatot tesz.

Neked ajánljuk
Titkos dokumentumokat kell kiadnia a világ legnagyobb olajcégének Ne a sor végén kullogjunk, mutassuk a helyes irányt! A környezeti nevelésre koccintottak Több pénzt költene klímavédelemre és innovációra az Európai Parlament NASA-képek az Aletsch-gleccser olvadásáról
Tovább a forrásra: zip.hu
Vissza
Hírfolyam