2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bezárt az utolsó feketeszénbánya Németországban

Németországban pénteken bezárták az utolsó feketeszénbányát – írja a France24. Ezzel egy másfél évszázados, hosszú évtizedeken át államilag is támogatott ágazatnak áldozik le, amely nagyban hozzájárult a Ruhr-vidék háború utáni felemelkedéséhez.

Bár a Botrop városához közeli Prosper-Haniel bánya

egyre kevésbé felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak, vesztét mégsem a környezetszennyezés, hanem az olcsóbb külföldi szén okozta.

Munkás dolgozik a bányában 2018 nyarán Fotó: Oliver Berg/AFP

Az utolsó 1500 munkás számára feltehetőleg fájó lesz a búcsú, az utolsó nap tartott ceremóniára hivatalos Frank-Walter Steinmeier német államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Pénteken a bányászok – jelképes búcsúként – még egyszer lemennek a 150 éves bánya mélyére. 

A bányászat mély nyomot hagyott a térség szokásaiban, kultúrájában is, sokan nemcsak egy ágazatot, de egy jellegzetes életmódot is búcsúztatnak.

A szén 150 éven keresztül volt az ország legfontosabb energiaforrása.

A német szénnek az 1960-as évektől kellett versenyeznie az olcsóbb külföldi szénnel: elsősorban Oroszországból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Kolumbiából importáltak a német erőművek számára. A több tízezer munkahelyet biztosító iparágat a német állam évtizedeken át központilag is komolyan támogatta.

Neked ajánljuk
A kemény telet a vadmacskák és a természetvédők is megszenvedik Németországban Az emelkedő tengerszint miatt újra kellene tervezni a kikötőket Elfogyott az összes Mercedes-Benz EQ C Tündérkert a határ közelében (videó) Sok kis ember felelősségvállalása nem menti fel a nagyokat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam