2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy 2019 elején piacra dobja első „fenntartható” tejét. A speciális címkével ellátott tej igazoltan olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

A PlanetProof címke egy olyan hivatalos jelölés Hollandiában, mely tanúsítja, hogy az adott termék ellenőrzött forrásból, szigorú környezetvédelmi szabályokat betartva készül. A gazdaságok, melyek vállalják, hogy a feltételeknek megfelelnek, tesznek a levegő tisztaságáért, a termőföldek védelméért és az állatjólétért is. A címkét egy holland környezetvédelmi szervezet, a Stichting Milieukeur felügyeli.

A PlanetProof tejet előállító gazdaságok megújuló energiaforrásokat használnak, jelentősen csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat, és az állatjóléti kérdésekben is élen járnak – a tehenek mind szabadtartásúak.

Balról jobbra: Niels Wassenaar és Ard van Veen tejgazdaságot üzemeltető gazdák, valamint Marjolijn Sonnema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium agrár-főigazgatója  Fotó: frieslandcampina.com

Az így előállított tej kereskedelmi forgalomban néhány eurócenttel drágább, mint versenytársai, ám az árkülönbségből a gazdák is profitálnak.

A FrieslandCampina vezérigazgatója, Hein Schumacher kiemelte: „A vásárlók közvetlenül jutalmazhatják azokat a gazdákat, akik hajlandók tenni a fenntartható mezőgazdaság kialakításáért, amennyiben PlanetProof címkével ellátott terméket választanak. Nem mellesleg a többi gazdát is ösztönözhetjük, hogy jövőbeni fejlesztéseikkel ők is tegyék le a voksukat az állatjóléti helyzet javítása és a környezetbarátabb termelés mellett.”

Az első doboz „fenntartható” tejet a következő év elején helyezik ki a boltok polcaira.

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam