2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eldobható divat: a műszőrmével is árthatsz, nem csak a valódival

Szőrmebundád előző tulajdonosa meghalt benne. A találó graffiti üzenete egyértelmű. De mi a helyzet a műszőrmével? Ha fontos számodra a fenntarthatóság, mást válassz.

A műszőrme mindeddig tökéletes alternatívát kínált azoknak, akik etikus és humánus döntést hozva lemondtak a valódi szőrmék viseléséről.  Ez azonban most megdőlni látszik, ugyanis

a szintetikus szőrmék gyártása a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom szempontjából rendkívül ártalmas.

A műszőrme gyártása nagymértékben veszélyezteti bolygónkat Fotó: nlcafe.hu

Szőr, mentén

Miközben a világ legnagyobb divatmárkái – például a Chanel és a Burberry – is áttértek a műszőrme használatára, most arra derült fény, hogy annak előállítása is súlyos károkat okoz. A szintetikus anyagok feldolgozása közben felszabaduló gázok növelik az üvegházhatást, vagyis a műszőrme sem jelenhet végleges megoldást.

Mary Creagh, a divatipar fenntarthatóságával kapcsolatos brit parlamenti vizsgálat vezetője kifejtette az Independentnek, hogy a műszőrme az utóbbi években népszerűvé vált, hiszen a vásárlók egyre inkább tudatosak és etikusak, azonban a gyártása veszélyeztetheti a bolygónkat. A politikus elmondta, hogy

a műszőrmét szinte lehetetlen újrahasznosítani, és a divat gyors változása miatt gyakran a szeméttelepen végzik a nem is olyan régi darabok.

Creagh úgy fogalmazott: „A divatipar azt közvetíti felénk, hogy a műszőrme határtalan lehetőséget biztosít számunkra, azonban a gyártás során keletkező környezetszennyező anyagokról már nem esik szó. Ezek a ruhák teljes egészében mesterséges anyagokból készülnek, mint amilyen a poliészter vagy a kőolajszármazékok.”

Eldobható divat

Craigh szerint tudatosítanunk kell magunkban, hogy a vásárlási szokásaink milyen hatással vannak a környezetünkre. Minden héten valami újra vágyunk, ráadásul a fast fashion üzletek térhódítása létrehozta az eldobható divat jelenségét. A képviselő azt is hozzátette, hogy a gyakran emlegetett fenntarthatóság – amikor például second hand üzletekben értékesítik tovább a gyorsan megunt darabokat – szintén problémás, mivel 10 ruhadarabból 4 nem talál gazdára a túlkínálat miatt.

Sokat számíthat, hogy a média mit közvetít, és mennyire tudatosítja a vásárlókban azt, hogy a régi ruháikat akár át is alakíthatják, vagy egészen egyszerűen kinyithatják a szekrényüket is, hogy körülnézzenek benne. Craig szerint

még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a környezet szempontjából ténylegesen kézzelfogható változást érjünk el az iparágban.

Neked ajánljuk
Az ígéreteknek megfelelően eltűnt az egyszer használatos műanyag a Lidlből A járvány tovább fokozta a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokat Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam