2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ananászból készülnek a jövő fenntartható ruhái

Carmen Hijosa tervező az ananász levágott levelének hosszú szálaiból készít textíliát. A Piñatex anyagból előállított ruhadarabok reményei szerint fenntartható alternatívát kínálnak a bőrtermékeknek a divatiparban.

A tervezőnő nyolc évig tökéletesítette az alapanyagot. „Finom, erős és flexibilis” – nyilatkozta a Reutersnek.

Hijosa erre alapozta cégét, amit Ananas Anamnak nevezett el. Az alapanyaghoz Fülöp-szigeteki gazdálkodók segítségével jut hozzá, akik aratás után szálakra bontják az ananász leveleit, amit Spanyolországban alakítanak át szövetté. 

Egy négyzetméternyi Piñatex textíliához 460 levél szükséges, de nyersanyagban nincs hiány, mivel a globális ananásztermelés 2016-ban 25 millió tonna fölé emelkedett Fotó: Reuters/Matthew Stock

A cég alapítója elmondta, hogy

a tíz legtöbb ananászt termelő ország hulladéka elég lenne a globális bőrtermelés mintegy 50 százalékának helyettesítésére.

Az Ananas Anam elindítása óta több mint 500 gyártó és divatház – például a német Hugo Boss – árulta az alapanyagból készített ruhákat és cipőket.

„Az embereknek tetszik a termék, elsőre bőrnek tűnik, de később aztán érezhető a különbség.

A Piñatex pont úgy viselkedik, mint a bőr, csak teljes mértékben fenntartható”

– nyilatkozta Timothy Turner-Sutton, a cég kreatív igazgatója.

A bőripar kritikusai szerint a szarvasmarhák levágása mellett a bőrök tisztításához használt nagy mennyiségű vegyi anyag is rendkívül környezetkárosító. Az állati termékek használatának egyik legismertebb ellenzője Stella McCartney brit divattervező, aki szerint a divatiparnak radikálisan csökkentenie kellene a környezetre gyakorolt káros hatását.

Azonban a fenntartható alapanyagok egyelőre nem olcsók, az ananásztextíliából készült kabát mintegy 680 fontba (242 ezer forint) kerül.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam