2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ananászból készülnek a jövő fenntartható ruhái

Carmen Hijosa tervező az ananász levágott levelének hosszú szálaiból készít textíliát. A Piñatex anyagból előállított ruhadarabok reményei szerint fenntartható alternatívát kínálnak a bőrtermékeknek a divatiparban.

A tervezőnő nyolc évig tökéletesítette az alapanyagot. „Finom, erős és flexibilis” – nyilatkozta a Reutersnek.

Hijosa erre alapozta cégét, amit Ananas Anamnak nevezett el. Az alapanyaghoz Fülöp-szigeteki gazdálkodók segítségével jut hozzá, akik aratás után szálakra bontják az ananász leveleit, amit Spanyolországban alakítanak át szövetté. 

Egy négyzetméternyi Piñatex textíliához 460 levél szükséges, de nyersanyagban nincs hiány, mivel a globális ananásztermelés 2016-ban 25 millió tonna fölé emelkedett Fotó: Reuters/Matthew Stock

A cég alapítója elmondta, hogy

a tíz legtöbb ananászt termelő ország hulladéka elég lenne a globális bőrtermelés mintegy 50 százalékának helyettesítésére.

Az Ananas Anam elindítása óta több mint 500 gyártó és divatház – például a német Hugo Boss – árulta az alapanyagból készített ruhákat és cipőket.

„Az embereknek tetszik a termék, elsőre bőrnek tűnik, de később aztán érezhető a különbség.

A Piñatex pont úgy viselkedik, mint a bőr, csak teljes mértékben fenntartható”

– nyilatkozta Timothy Turner-Sutton, a cég kreatív igazgatója.

A bőripar kritikusai szerint a szarvasmarhák levágása mellett a bőrök tisztításához használt nagy mennyiségű vegyi anyag is rendkívül környezetkárosító. Az állati termékek használatának egyik legismertebb ellenzője Stella McCartney brit divattervező, aki szerint a divatiparnak radikálisan csökkentenie kellene a környezetre gyakorolt káros hatását.

Azonban a fenntartható alapanyagok egyelőre nem olcsók, az ananásztextíliából készült kabát mintegy 680 fontba (242 ezer forint) kerül.

Neked ajánljuk
A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam