2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld gazdasági súlypontja 2018-ban nem más, mint Szibéria

Az Economist brit hetilap és a McKinsey tanácsadó cég kiszámolta, hogy hogyan mozgott a Föld gazdasági súlypontja az elmúlt évezredekben. Míg időszámításunk szerinti 1-ben ez a pont Afganisztánra esett, az ezt követő csaknem két évezredben Észak-Nyugat-Európa és Amerika vonzása miatt nyugatra és északra vándorolt. 1950-ben a középpont ismét kelet felé húzódott, ahogy Japán és Kína gazdasági súlya növekedni kezdett.

A világ gazdasági súlypontját (szó szerinti fordításban a Föld gazdasági gravitációs középpontját) úgy számítják ki, hogy meghatározzák minden ország teljes területének átlagos hosszúsági és szélességi fokát, ezt nevezik az egyszerűség kedvéért az ország geometriai középpontjának. Az így kapott középpontoknak az adott ország GDP-jével súlyozott átlaga szintén egy hosszúsági és szélességi fokkal meghatározott pont a Földön, ez a világ gazdasági súlypontja.

A történelmi GDP-adatokat a holland Groningeni Egyetem Maddison-projektje szolgáltatta, a jövőbeli GDP becsléséhez pedig felhasználták a McKinsey tanácsadó cégnek a 2025-ös év gazdasági teljesítményére vonatkozó előrejelzéseit.

Kína mozgatja a súlypontot

A jelenlegi, kelet felé irányuló mozgás fő okozója nem meglepő módon Kína példátlan gazdasági növekedése: a Világbank adatai szerint Kínában a nemzeti össztermék 1990 és 2017 között a háromszorosára nőtt.

Az ábrán a világ gazdasági súlypontjának változását követhetjük nyomon i. sz. 1-től egészen 2025-ig prognosztizálva Forrás: Economist, Angus Maddison, McKinsey

2018-ra a kelet–nyugati, azaz hosszúsági fokban mért irányt tekintve a Föld gazdasági súlypontja szinte visszatért az időszámításunk kezdetén elfoglalt helyére, igaz, közben sokkal északabbra is tolódott.

Természetesen a gazdaság motorját már más országok jelentik, így a hasonló földrajzi súlypont pusztán véletlen egybeesés.

A súlypont mozgásának leírásával el tudjuk mesélni a gazdasági fejlődés 2000 éves történetét.

Az időszámításunk szerinti első évben Kína, India és a Római Birodalom volt a legfejlettebb terület, így a gazdasági súlypont a már említett mai Afganisztán területére esett.  Az ipari forradalmak és Amerika felemelkedése az 1800-as évektől nyugatra mozgatta a középpontot, amely 1950-re elérte az Atlanti-óceánt. 

Ezután Japán növekedése északi irányba mozdította a súlypontot, a kelet felé mozgásért azonban szinte teljes egészében a kínai gazdaság szárnyalása a felelős. Ezt más mérőszámok is igazolják: a 2008 és 2017 közötti évtizedben a világ GDP-növekedésének mintegy 45 százaléka egyedül Kína növekedéséből adódott. Ennek köszönhető, hogy

a gazdasági súlypont idén az önmagában nem túl nagy termelékenységgel bíró Szibériában található, 2025-re pedig az orosz–kazah határra húzódik az előrejelzések szerint.

A szerző az Oxfordi Egyetem mesterszakos közgazdaságtan-hallgatója. Összes írása a Qubiten itt olvasható 

Neked ajánljuk
Összefüggés az ősi növényevő állatok kihalása és a tüzek keletkezése között A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval) Így segíthetünk most a legtöbbet a mentőknek Az emberiség az energia áramlását is megváltoztatta az ökoszisztémában
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam