2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cement ügye sem mentes a kihívásoktól

Az épített világunk alapja a cement – ez a beton egyik kulcseleme –, de nagy szerepet játszik a klímaváltozás előidézésében is. Cementnél csak vízből használ többet az emberiség.

Ha a cementgyártás egy ország lenne, akkor a legnagyobb szennyezők közül csak Kína és az Egyesült Államok előzné meg. Jóval több szén-dioxidot bocsát ki, mint a repülés (amely az összes kibocsátás 2,5 százalékáért felel), és nem sokkal marad el a mezőgazdaságtól (12 százalék) – derül ki Fabók Bálint G7-en megjelent írásából.

A jelenleg használatos cementet mészkő hevítésével (1400 Celsius-fokon) és néhány ásványi anyag – többek között az agyag – hozzáadásával készítik. Az így keletkező anyagot klinkernek nevezik, amelyet gipsz hozzáadásával porrá őrölnek. Az így létrejött cementből pedig kavics, homok és víz hozzáadásával lesz beton.

A világ lebetonozása óriási ütemben zajlott az elmúlt 70 évben Fotó: pexels.com

A második világháború óta harmincszorosára nőtt az előállított cement mennyisége, 1990 óta közel négyszeresére nőtt a termelés.

A párizsi klímaegyezmény értelmében legalább 16 százalékkal kellene csökkennie a cementipar szén-dioxid-kibocsátásának 2030-ig. Nehézséget jelent viszont, hogy a cement előállításánál a hevítés mellett önmagában az anyagok reakciójából is szén-dioxid szabadul fel (tulajdonképpen így jön létre a klinker). 

Cementgyár Etiópiában Fotó: Gavin Houtheusen/Wikimedia Commons

Így hiába fejlődött és vált kevésbé szennyezővé a hevítés technológiája, a hatékonyságjavítás nem lesz elegendő ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a cementipar szennyezése.

Vannak ígéretes kísérletek a cement, illetve a jelenlegi eljárás helyettesítésére, de gyors és radikális változás nem várható, mivel az építőipar alapvető szempontja a biztonság. Az új eljárások tesztelése, standardizálása, szabályozása pedig évtizedeket is igénybe vehet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA A saját márkás áruk között is hódít a fenntarthatóság Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam