2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A patagóniai őslakosok beperlik a legnagyobb olajvállalatokat

Az argentin Patagóniában élő őslakos népek nagy csoportja bíróság elé viszi a világ legnagyobb olaj- és gázipari multinacionális vállalatait a „környezet szennyezése” miatt.

A mapucsék az amerikai Exxont, a francia Totalt és a részben a British Petroleum tulajdonában álló argentin Pan-American Energyt perelik be. Két másik argentin olaj- és gázipari vállalatot – a YPF SA-t és a Pampa Energiát – is megneveznek a keresetben, ahogyan Neuquén tartományi hatóságait és a kitermelés során keletkezett hulladékot kezelő Treater céget is – írja a Greenpeace közleménye alapján a Transindex.

A Neuquéni Mapucse Konföderáció azzal vádolja az olaj- és gázipari vállalatokat, hogy az ország fővárosától, Buenos Airestől ezerkétszáz kilométerre délre fekvő Anelo városa mellett szennyezik a környezetet azzal, hogy nem megfelelően kezelik a veszélyes hulladékot.

Vizsgálatai alapján kiadott jelentésében a Greenpeace azzal vádolta meg a Totalt és – az egyébként a mapucsék keresetében nem szereplő – brit–holland tulajdonú Shellt, hogy „rendkívüli veszélyes olajüledéket” raknak le. Állításuk szerint a rétegrepesztésből származó maradékot „illegális hulladéklerakókba helyezik el, ami hatalmas szennyezést okoz, és veszélyezteti a vadvilágot és az emberek egészségét” Patagóniában.

A hulladék a világ egyik legnagyobb olaj- és palagázlelőhelyének számító nuequéni Vaca Muerta olajmezőn folyó kitermelésből származik Fotó: Greenpeace Argentina/youtube.com

Patagónia gyéren lakott, de ökológiailag gazdag terület, amely mintegy egymillió négyzetkilométeren terül el, és főként Argentínához, kisebb részben Chiléhez tartozik. A terület nagy részét védett nemzeti parkok teszik ki.

A Greenpeace állítása szerint tavaly novemberben bukkantak a lerakóhelyekre, amelyekből májusban kezdtek mintákat venni. Állításuk szerint a két helyre lerakott hulladékot a Shell és a Total kamionjaihoz tudták visszavezetni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: transindex.ro
Vissza
Hírfolyam