2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reális utópiákra márpedig szükség van

„Az, hogy egy társadalom mit gondol a jövőjéről, hogy mit hisz lehetségesnek, teljes mértékben meghatározza azt, hogy ma mit hajlandó érte megtenni vagy nem megtenni” – vallja Köves Alexandra adjunktus, ökológiai közgazdász.

Mit tehet egy fejlesztéspolitikával foglalkozó szakember, ha ráeszmél: talán nem is fejlődés, amit általában annak hívunk? Ha úgy érzi, az erre szánt források nem érnek célt, nem növelik a társadalmi igazságosságot?

Köves Alexandra Pogátsa Zoltánnak, az Új Egyenlőség főszerkesztőjének nyilatkozva elmondta: a társadalmi, de a környezeti problémáinkra is megoldást jelenthetne, ha újragondolnánk a munkával és a sikerrel kapcsolatos elvárásainkat.

Ma a siker fokmérőjének a jólét, az anyagi javak birtoklása számít, munkának pedig a termelő tevékenység.

Pedig egyre több kutatás bizonyítja: az emberek jólléte, boldogsága elsősorban nem a fogyasztásuk szintjétől függ.

Elfogadásra, hasznos és értelmes munkára, autonómiára vágyunk, arra, hogy döntéseket hozhassunk – sorolja a kutató.

Ma csak keveseknek adatik meg, hogy érzelmileg is kötődjenek a munkájukhoz, kiteljesedjenek benne, és ne puszta pénzkereti lehetőségként éljék meg Fotó: pxhere.com

Köves Alexandra szerint a folyamatos gazdasági növekedés igénye, a termelési kényszer miatt számtalan értelmetlen, lélekölő és a környezetre is káros munkafolyamatot tartunk fenn. Ráadásul amíg a fogyasztásban látjuk a teljesítményünk visszaigazolását, egyre többet fogunk dolgozni, hogy az elért életszínvonalunkat fenntartsuk.

A technológia fejlődése részben ki fogja kényszeríteni ezeket a változásokat. Azonban az a döntéshozókon is múlik, hogy a robotika fejlődése, az algoritmusok térnyerése ne csak kihívás, de lehetőség is legyen. Köves Alexandra szerint

ezek a változások esélyt jelentenének arra, hogy a termelés helyett az ember-ember közti kapcsolatok kerüljenek előtérbe.

Hiszen a gyereknevelés, az idősgondozás, a közösségépítés és az önfejlesztés is munka, ha most még nem is igazán tekintjük annak. Ráadásul sokkal kisebb környezetátalakítással jár.

Fotó: ujegyenloseg.hu
Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: ujegyenloseg.hu
Vissza
Hírfolyam