2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozást nem lehet szép szavakkal kifizetni

A világgazdaság alacsony karbontartalmú működési pályára állításához rengeteg pénzre lenne szükség, amit azonban egyelőre sem a kormányok, sem a befektetési alapok nem sietnek előteremteni.

A megfelelő zöldcélpontokba való befektetés egyben azt is kell hogy jelentse, hogy a leginkább karbonintenzív ágazatokból a tőke kiszáll. Miért fontos ez? Mert az éves globális üvegházgáz-kibocsátás 71 százaléka 100 cégtől származik, és szinte mindegyik az olajiparban működik.

A világ 250 legnagyobb piaci kapitalizációjú tőzsdei cége közül pedig nagyjából csak 20 százaléknak van stratégiája arra, hogyan csökkentse az ökolábnyomát.

Kulcsfontosságú lenne, hogy a nagy intézményi befektetők is lépjenek: ezeket a piaci szereplőket a népszerűtlenség, a részvényeik árfolyamának esése kényszerítené leginkább arra, hogy csökkentsék a környezeti tehertételüket.

Fotó: shutterstock.com

A szép szó már nem elég

A szólamok szintjén a multinacionális cégek és a legnagyobb befektetési alapok is azonosulnak a társadalomtudatossággal és a klímavédelmi célokkal, de gyakran fosszilist isznak, és zöldet prédikálnak.

Az etikus befektetés ideájának aktivistái a nemzeti szuverén vagyonalapokra, az angolszász világban óriási megtakarításokat fialtató egyetemekre, valamint a közalkalmazotti nyugdíjalapokra helyeznek nyomást, hogy változtassák pénzeiket társadalmilag hasznos tőkévé, és vonuljanak ki a szennyező iparágakból.

A Climate Bonds Initiative szerint 2017-ben 700 milliárd dollárnyi tematikus kötvényt bocsátottak ki világszerte, ebből 156 milliárdot tettek ki a – zömében energiaprojekteket finanszírozó – zöldkötvények.

Társadalmi hatású az a kötvény, amelyik az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja (SDG) valamelyikét szolgálja, hiszen e célok az emberiség egészére vonatkozó globális társadalmi hasznosság talán leguniverzálisabb és legszilárdabb mércéjét jelentik Fotó: Investment Zen/flickr.com

A Boston Common Asset Management 59 nagybanknál vizsgálta a zöldbefektetési kínálatot.

Az eredmény siralmas volt: a bankok többsége erre egyáltalán nem fektetett hangsúlyt, 69 százalékuk pedig továbbra is finanszírozza és hitelezi a szénipart.

Vannak ugyanakkor példaértékű kivételek. Zöldfinanszírozásban a Goldman Sachsé az úttörő szerep: már 2005-ben kitűzött zöldcélokat, és 2025-ig 150 milliárd dollárt fektet tiszta energiákba.

A Piac és Profit írása részletesen bemutatja a magyar helyzetet és a nemzetközi színtér példamutató szereplőit.

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam