2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A súlyos légszennyezés a termelékenységet is befolyásolja

A Szingapúri Nemzeti Egyetem közgazdászai egy átfogó kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy a súlyos légszennyezésnek való kitettség nemcsak egészségtelen, hanem a dolgozók termelékenységét is csökkenti.

A kutatócsoport több mint egy évig gyűjtött adatokat Kína több részén, különböző gyárakban. Olyan textilüzemekbe látogattak, ahol a munkásokat teljesítmény szerint fizetik. Ezáltal vizsgálni lehetett egyes dolgozók egy napi termelékenységét különböző műszakokban.

„Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a légszennyezésnek káros hatása lehet az egészségre, közgazdászként azonban meg akartuk vizsgálni a társadalmi-gazdasági következményeket is”

– idézte Alberto Salvót, a tanulmány egyik szerzőjét, az egyetem közgazdaságtani tanszékének docensét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók összehasonlították a munkások által egy-egy nap alatt elkészített darabok számát azzal, hogy az adott munkás meghatározott időszakokban mekkora szennyezésnek volt kitéve, azaz mennyi a 2,5 Pm-nél kisebb átmérőjű (PM 2,5, vagyis 2,5 mikronos) szálló por volt a levegőben.

A fejlődő országok lakóinak többsége olyan szállópor-koncentrációnak van kitéve, amelyet az egészségügyi hatóságok károsnak minősítenek. A 2,5 Pm-nél kisebb szállópor-szemcsék ugyanis már nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből Fotó: Pixabay.com

A vizsgált üzemek közül kettőben naponta jelentősen változott a szennyezettség mértéke, de általában véve magas volt. A kutatócsoport a korábbi kutatásokkal ellentétben arra a következtetésre jutott, hogy  a szennyezés változó mértéke nem érintette közvetlenül a munkások termelékenységét, viszont

amennyiben 30 napig tartó, hosszabb időtávot vizsgáltak, a termelékenység egyértelmű csökkenése volt megfigyelhető.

A szennyezett levegő feltehetően a mentális egészségre is rosszul hat Fotó: Brian Fitzharris/flickr.com

„Úgy találtuk, hogy ha a 2,5 Pm-nél kisebb átmérőjű szálló pornál köbméterenként 10 mikrogrammos növekedés észlelhető, és ez az állapot 25 napnál tovább fennáll, az a napi termelést egy százalékkal csökkenti, továbbá károsítja az üzemet és a dolgozókat” – mondta el a Liu Hao-ming docens a Szingapúri Egyetemről. Hozzátette azt is, hogy hajszálnyi, de nagyon fontos hatásokról van szó.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam