2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi szinten üzentek hadat a pálmaolajnak

Az Európai Unió fokozatosan megszünteti a pálmaolaj használatát, ami komoly kritikát vált ki az olyan termelők körében, mint Indonézia vagy Malajzia.

Aktivisták már évek óta kampányolnak a növényi üzemanyag ellen, mivel a pálmaolaj termeléséhez sok helyen kiirtják az erdőket, valamint a munkaerővel való visszaélések is gyakoriak a termelők körében – írja a CNBC alapján az origo.hu

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által alapított Eyes on the Forest környezetvédelmi koalíció szerint

az Indonéziához tartozó Szumátra sziget 250 ezer négyzetkilométeres erdőségének 56 százalékát – ez az Egyesült Királyságnál nagyobb terület! – elvesztette az elmúlt 31 évben.

Indonézia és Malajzia együttesen termeli a világ pálmaolajának több mint 80 százalékát Fotó: Aul Rah/flickr.com

Franciaország és Norvégia az elsők között döntött úgy, hogy megkezdi a pálmaolaj használatának korlátozását. Az Európai Unió pedig júniusban megállapodott arról, hogy 2030-tól fokozatosan megszünteti a pálmaolaj használatát az üzemanyagokban.

Ugyanakkor nem csak az unió tesz lépéseket a pálmaolaj használatának csökkentése érdekében:

számos nagyvállalat keres alternatívát, például a svájci Nestlé 2020-ig termékeinél száz százalékban fenntartható módon előállított pálmaolajat fog használni.

Teresa Kok, a maláj iparági miniszter ugyanakkor nehezményezte az Európai Unió döntését: úgy véli, a döntés aláássa a tisztességes és szabad kereskedelmet.

Neked ajánljuk
A környezettudatos jövő új állásokkal is kecsegtet A homokra alapozott építőipar romokat hagy maga után Az uniós klímavédelem új korszakot nyit az építőiparban Zavarja a városból kiköltözőket, ezért törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat (videóval) Sok vállalatnak csak a szája nagy – a környezeti lábnyoma nem csökken
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam