2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szén-dioxid-célok teljesítéséhez köti a főnöki fizetéseket a Shell

A Sky Scenario néven futó emissziós tervében a vállalat azt tűzte ki célul, hogy 2035-ig 20 százalékkal, 2050-ig pedig 50 százalékkal csökkenti a jelenlegi károsanyag-kibocsátást.

Míg az Európai Unió a maga részéről 2050-re jósolja a globális szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenését, a Shell korántsem ennyire bizakodó. A holland–brit olajipari óriás 2070-re látja reálisnak, hogy ez megtörténik, vagyis annyi szén-dioxidot lesz képes megkötni az emberiség, mint amennyit termel.

A károsanyag-kibocsátás alakulása a Shell szerint hat tényezőtől függ. Ezek pedig a szén ára, az energiahatékonyság, az előállított energia végfelhasználásának módja, az energiaszektor átalakulása, a szén-dioxid megkötésének módja, valamint az újraerdősítés.

A Shell új-zélandi olajfinomítója Fotó: Archives New Zealand/flickr.com

De van egy hetedik faktor is, ez pedig a gondolkodásmód megváltozása. A változtatást pedig épp saját magán kezdi az olajcég, mert bejelentette, hogy
2020-tól a vezetői fizetéseket is a kibocsátási célok lépcsőzetes megvalósulásához köti.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója sokáig ellenezte a vezetői fizetések és a klímacélok összekötését, de most ő állt élére a programnak. Ebben a sajtó vélekedése szerint nagy szerepe van a Shell fontos együttműködő partnerének, a Climate Action 100+ nevű nemzetközi konzorciumnak, amely ötéves együttműködésre gyűjtött össze számos, a környezetvédelemben érdekelt globális vállalatot.

Fotó: Rodhullandemu/Wikimedia Commons

A Shell azt vállalta, hogy 2035-re 20, 2050-ig 50 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, miközben az EU eddigre már klímasemlegessé akar válni.

Csak összehasonlításképpen: a Shell terveivel szemben az autógyártókra sokkal keményebb vállalást szabott ki az Európai Unió.

A Shellnek van honnan szépítenie, egy tavalyi fenntarthatósági jelentésében beismerte, hogy az üvegházhatást okozó gázkibocsátása tavaly nőtt azáltal, hogy az olajipar magára találásával nőttek az olajárak, és a Shell további finomítókat állított üzembe.

Neked ajánljuk
Pitypangabronccsal járná a fenntarthatóság útját a Continental Konferencia a karbonsemleges újraindítás jegyében Egyedülálló okosotthonok és irodaház épül Budaörsön A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam