2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Titkos dokumentumokat kell kiadnia a világ legnagyobb olajcégének

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának hétfői döntése értelmében az Exxon Mobilnak ki kell adnia az elmúlt négy évtized klímaváltozással kapcsolatos belső dokumentumait a massachusettsi főállamügyész számára.

A Legfelsőbb Bíróság egyúttal elutasította az olajvállalat fellebbezését az ügyben, amelyben Maura Healey demokrata főállamügyész azt igyekszik kideríteni, vajon a társaság megtévesztette-e a fogyasztókat és a befektetőket a klímaváltozással, illetve tevékenysége ez irányú hatásaival kapcsolatban. 

A közvélemény válaszokat vár a vállalattól azokra a kérdésekre, hogy mit és mióta tudott a cég a fosszilis energiahordozók égetésének hatásairól

– fogalmazott Maura Healey massachusettsi főállamügyész irodája. Az Exxon ellen, amely a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett olajtársasága hasonló pert indított a New York-i főállamügyész is 2018 októberében.

Az Exxon Mobile épülete az antwerpeni kikötőben Fotó: Alf van Beem/Wikimedia Commons

A New York-i kereset azzal vádolja az Exxont, megtévesztette a befektetőket azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással járhat a jövőbeli, klímaváltozással összefüggő szabályozás az üzleti tevékenységére.

Az olajtársaság természetesen vitatja az állítást, és úgy véli, a két bírósági ügy politikailag motivált.

A perek azután indultak, hogy 2015-ben az InsideClimate News és a Los Angeles Times beszámolt róla, hogy a társaság saját 1970-es, 80-as években született belső dokumentumaiban már határozottan megfogalmazódott: a fosszilis üzemanyagok használatát csökkenteni kellene a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam