2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát alsóneműk felsőfokon

A textíliák előállítása túl nagy vegyszerlábnyommal jár ahhoz, hogy olyan nagy mennyiségben menjenek veszendőbe és szennyezzék hulladékként a környezetet, mint amennyit manapság kidobunk belőlük.

A ruhaipar úgy igyekszik csökkenteni környezeti terhelését, hogy biológiailag lebomló kelméket fejleszt ki.  A Cayla O’Connell Davis által alapított Knickey nevű amerikai cég minősítetten organikus gyapotból készíti női fehérneműit, az így készült kelme a veszélyes anyagokra vonatkozó GOTS- és az Oeko Tex-teszten is átment, sőt: a Fair Trade címkét is kiérdemelte. 

Az már csak ráadás, hogy a termék csomagolása is újrahasznosított anyagokból készül Fotó: Knickey/facebook.com

Szükség is van az újító kezdeményezésekre, hiszen bár a textilek 95 százaléka újrahasznosítható (habár csak minőségromlás árán, vagyis nem ruhaneműként), a fehérneműk esetében ez nem működik: többnyire a rászorulóknak gyűjtő szervezetek és a textil-újrahasznosítók sem veszik át őket, így hát a kukában végzik.

Az emberek 95 százaléka bizonyítottan kidobja az elhordott alsóneműjét.

Fehérneműink ezért biztos szennyező tényezők, mérgező, toxikus anyagokat adnak ki magukból a szeméttelepen, ha egyáltalán képesek lebomlani. Ezért is fontos, hogy a fehérneműgyártás átálljon a természetes rostok használatára.

A fogyasztók is igényelik a változást: A Sourcing Journal szaklap felmérése szerint a vásárlók 83 százaléka előnyben részesíti a természetes rostokban gazdag fehérneműt a mesterséges műszálakból készült darabokkal szemben, a válaszadók 54 százalékát pedig „nagyon vagy valamelyest” zavarja, ha intim testtájai műszálas anyagokkal érintkeznek.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Milák érme is mobiltelefonból készült
Tovább a forrásra: zip.hu
Vissza
Hírfolyam