2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozással füstbe mentek egy nagyvállalat reményei

Napok óta beszéltek róla, de egy felügyeleti beadvány nyomán már biztosra vehető, hogy a kaliforniai erdőtüzek miatt január végéig csődvédelembe menekül az állam egyik jelentős közszolgáltató vállalata, a Pacific Gas and Electric Company (PG&E).

A The New York Times cikke szerint az értékpapírpiaci felügyeletnek eljuttatott dokumentumban az szerepel, hogy a csődvédelem az egyetlen mód a társaság pénzügyi stabilitásának helyreállítására és a szolgáltatás fenntartására – olvasható a G7 oldalán Váczi István írásában.

A tőzsdén jegyzett közszolgáltató helyzete a 2017–18-as, rekordméretű erdőtüzek miatt rendült meg.

A kaliforniai törvények szerint, ha bebizonyosodik, hogy a PG&E hálózatából indult ki egy tűz, akkor a szeretteiket és/vagy értékeiket elveszítő károsultak akkor is kártérítést követelhetnek a cégtől, ha az az előírásoknak megfelelően üzemeltette a rendszerét. 

Márpedig hatalmas összegekről van szó.

A 2017-es és a tavalyi erdőtüzek miatt összesen 30 milliárd dolláros kötelezettsége keletkezhet a cégnek, amely meghaladja a biztosítási keretének és az eszközeinek az értékét.

A nagy 2017-es és 2018-as tüzek okát még nem határozták meg, de tavalyelőtt volt néhány olyan kisebb tűz, amelynél már hivatalosan bebizonyosodott a PG&E felelőssége. Az is rossz jel, hogy a cég beszámolt egy berendezésének hibájáról pont ott és akkor, ahol és amikor a tavalyi tűz elkezdődött.

Fotó: Antti Lipponen, MODIS/Terra satellite/flickr.com

A bíróságok előtt minden bizonnyal kiderül, mennyiben felelős a vállalat a történtekért, az viszont egyértelmű, hogy a klímaváltozás kedvez az erdőtüzeknek.

Az utóbbi évtized nagyobb részében aszály volt Kaliforniában, a száraz időszakok hosszabbakká és szélsőségesebbekké váltak, így az államra mindig is jellemző erdőtüzek sokkal nagyobb területre terjedtek ki, mint korábban. Azaz túlzás nélkül mondható, hogy a PG&E, Kalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam