2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A francia kormány megakadályozná az eladatlan termékek megsemmisítését

A francia kormány törvényjavaslatot terjeszt be az elkövetkező hónapokban annak megakadályozására, hogy az Amazonhoz hasonló kereskedelmi vállalatok megsemmisítsék eladatlan, de vadonatúj termékeiket – jelentette be Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

Franciaországban nemrég leleplező riport jelent meg arról, hogy az Amazon amerikai internetes kereskedelmi óriáscég nagy mennyiségben pusztít el eladatlan termékeket, köztük kávéfőzőket, tv-készülékeket, játékokat, pelenkákat – adta hírül az MTI alapján a hirado.hu.

A törvényes, de nagy felháborodást okozó gyakorlatról egy újságírónak sikerült videofelvételt készítenie az Amazon közép-franciaországi telephelyén, Saranban, ahol hatalmas konténerekbe dobálták a hibátlan, de eladatlan termékeket. Az oknyomozó riportban kiderült, hogy az Amazon és a termékek szállítói közti szerződések titkos záradékai szerint

az eladatlan termékeket vagy vissza kell küldenie, vagy meg kell semmisítenie az online kereskedőháznak, még akkor is, ha azok újak és teljesen használhatók.

Fotó: pxhere.com

Szakszervezeti forrásokból származó információk szerint az Amazonnak az egyik legkisebb franciaországi telephelyén, Chalon-sur-Saone-ban kilenc hónap alatt 293 ezer darab terméket küldtek zúzdába.

Az adatokat az összes telephelyre kivetítve feltételezhető, hogy az Amazon évente 3 millió eladatlan terméket dob ki a szemétbe csak Franciaországban.

Az AFP érdeklődésére a webáruház azt válaszolta, ők arra törekednek, hogy minél nagyobb arányban juttassák vissza a megmaradt termékeket a gyártóknak. Az eladatlan árucikkek megsemmisítése nem példa nélküli gyakorlat: a Burberry például ruhái és parfümjei elégetésével igyekezett fenntartani a márka presztízsét, azonban a fogyasztói felháborodás hatására tavaly felhagytak a pazarló üzletpolitikával.

Neked ajánljuk
Már minden Sparban elérhetők a zöldmegoldások A digitális technológiák segítenek a zöldítésben Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam