2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar cégeket is érint a német csomagolási törvény módosítása

2019. január 1-jétől Németországban a korábbi rendeletet (VerpackV) felváltotta a figyelemre méltó szigorításokat tartalmazó Csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló törvény (VerpackG). A módosítás célja, hogy Németország teljesíteni tudja a következő évekre előirányzott újrahasznosítási céljait. 

A törvénymódosítás eredményeként új kötelezettséggel kell számolniuk azoknak a magyar adóalanyoknak is, akik a közösségen belüli kereskedelem keretében értékesítik áruikat Németországba – írja a MAZARS hírlevele alapján a DontWasteIt.

A szigorítás minden gyártót, forgalmazót, értékesítőt és kereskedőt érint, ha német piacra értékesít csomagolt terméket.

A törvény vonatkozik a papírból, üvegből, fémből, műanyagból és természetes anyagokból készült csomagolóanyagokra, valamint a csomagolási tartozékokra is.
A szabályozás a másodlagos, vagyis szállításhoz használt csomagolásokra is kiterjed.

Fotó: Franklin Heijnen/flickr.com

Az átláthatóság biztosítása érdekében egy központi hatóság (Zentrale Stelle) lesz felelős a regisztrációkért és minden csomagolószerekkel kapcsolatos adatgyűjtésért.

Mennyiségtől függetlenül, azon gazdasági szereplő, amely a fenti csomagolószerek valamelyikét első belföldi forgalomba hozóként a német piacon értékesíti, köteles regisztrálni magát.

A régi szabályozás értelmében emellett továbbra is kötelező a forgalomba hozott csomagolószereket engedélyeztetni valamelyik hitelesített csomagolási rendszerben. Új kötelezettségként viszont adatszolgáltatási kötelezettségük is keletkezik az értékesítőknek a forgalomba hozott csomagolószerekről a Zentrale Stelle felé.

Az így jelentett adatokat a német hatóságok összevetik a csomagolási rendszer által engedélyeztetett információkkal, ezáltal biztosítva a maximális átláthatóságot. Az új rendszer bevezetésének célja, hogy a gazdasági szereplők felelősségvállalását és anyagi hozzájárulását erősítse a hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban.

Neked ajánljuk
Sok kis lépés egy tudatosabb szállodaipar felé Egyre csak nő a csomagolási ipar Inkognitóban járnak a szemetelők Szegeden Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam