2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig

A 2018-as nyár kifejezetten forró volt Németországban. A szárazsággal a Rajna  vízszintje és a vízi forgalom hatékonysága is csökkent. Ez a német GDP-növekedés alakulásán is nyomot hagyott, ami intő jel lehet minden fejlett ország számára – a klímaváltozás következményeit senki sem fogja megúszni. 

A klímaváltozás Németország egyik legnagyobb folyóját sem kíméli. A Rajna vízszintje nyáron egyszer már kritikusan lecsökkent, ami azért is óriási probléma, mert ez egy nagyon fontos vízi útvonal autóalkatrészek, élelmiszerek és egyéb termékek szállításához az egyes gyárak és termelési egységek között – írja a Bloomberg alapján a Menedzsment Fórum.

A folyó olyan vállalatóriások termelési részlegének fontos útvonala, mint a Daimler, a Bosch vagy a Bayer.

A Rajna a svájci Alpokból ered, és közel 1300 kilométeren keresztül kanyarog a svájci, német és holland ipari zónákon keresztül, mielőtt Rotterdamnál belefolyna a tengerbe Fotó: pixabay.com

A nyári aszálykor a fémiparral foglalkozó Thyssenkrupp nem tudta elszállítani a nyersanyagait Duisburgba, így például a Volkswagennek készített alkatrészek sem készültek el időben. A rajnai fennakadások a vegyipari BASF-nak több mint 250 millió eurónyi kárt okoztak, mivel kénytelen volt más szállítási módszereket használni.

Oliver Rakau, az Oxford Economics német gazdasággal foglalkozó vezető közgazdásza szerint

a jelenség egyértelműen a globális felmelegedéshez köthető.

Ezt az is alátámasztja, hogy a Rajna vízmennyiségét nagyrészt a gleccserek és az esők pótolják, és az Alpokban a legmerészebb becslések szerint 35 százalékkal csökkent a gleccserek mennyisége az elmúlt 40 évben.

Neked ajánljuk
Lezárult a technológiaváltást elősegítő pályázat társadalmi egyeztetése A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Megnövelik a Zöld Bajnokok pályázat keretösszegét Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam