2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Édenkert nincs többé

Minden idők tán leghíresebb természetfilmese, Sir David Attenborough is felszólalt a davosi Világgazdasági Fórumon. Attenborough sürgette a világ vezetőit: újítsák meg erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben, még mielőtt a károk helyrehozhatatlanná válnak. 

„Szó szerint egy másik korszakból származom” – mondta a davosi fórumon Attenborough, mivel ő még a holocén földtörténeti korban született. Ez volt az a 12 ezer éves periódus, amelyet a klimatikus viszonyok stabilitása jellemzett, és amely lehetővé tette az emberek számára, hogy letelepedjenek, termesszenek, és létrehozzák a civilizációkat – írja a Guardian alapján a 444.hu.

Attenborough rámutatott:

„A holocénnak vége, az Édenkert nincs többé. Olyan mértékben változtattuk meg a világot, hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban, az ember korszakában.”

Figyelmeztetése szerint túl kell lépnünk a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak.

Fotó: Guardian News/youtube.com

Attenborough beszédében elmondta, őt is meglepte, milyen gyorsasággal sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkövethette, milyen károkat szenved el a természet az ember miatt. Úgy véli, 

ha az emberek megértik, mi forog itt kockán, akkor engedni fogják a kormányoknak és a vállalatoknak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket. 

Két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. Ha az ezekben foglaltakat be tudjuk tartani, akkor van esély, hogy átvészeljük ezt a korszakot.

Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon.

Neked ajánljuk
Csak szavakban fenntartható a zöld újraindítás? Együttműködésben a zöld közbeszerzésekért Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam