2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a legfontosabb gazdasági szereplőket sem hagyja hidegen

A globális gazdaság kulcsfontosságú szereplői – közgazdászok, politikusok és üzletemberek – vitatják meg Davosban, a Világgazdasági Fórumon, milyen megoldásokkal lehetne kiiktatni a legjelentősebb globális kockázati tényezőket.

A globális klímaváltozás lehet a legnagyobb kockázati tényező. A rendezvény szervezője, a Világgazdasági Fórum évről évre közzétesz egy több mint ezer szakértő és döntéshozó bevonásával elkészített felmérést, amely azt hivatott bemutatni, melyek a legnagyobb aktuális rizikófaktorok – írja a Világgazdaság január 23-i kiadása.

A 2019-es jelentés szerint a megkérdezettek a legnagyobb kockázatot az extrém időjárásban látják.

„A klímaváltozásra csak úgy lehet hatékonyan válaszolni, ha infrastrukturális beruházásokkal idomulunk az új körülményekhez, és gondoskodunk arról, hogy a gazdaságok minél alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátásúvá váljanak” – idézi Alison Martint, a Zurich Insurance Group kockázati ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét a Marketwatch.

A Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozója 2019. január 22-én, a kezdőnapon. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg
Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

A felmérés a kockázatok között említette a technológiától való függést is, amely gazdasági, szociális és geopolitikai szempontból is kiemelt veszélyforrás. Emellett a kibertámadások, a „többoldalú kereskedelmi szabályok és megállapodások terén tapasztalt visszaesés”, a piac volatilitása és a lassuló globális gazdasági növekedés adhat okot aggodalomra.

A négynapos Világgazdasági Fórumon azonban egyik kockázati tényező szempontjából sem várható áttörést jelentő megállapodás vagy előrelépés, az eseményről ugyanis hiányoznak a globális gazdaság kulcsszereplői.

Neked ajánljuk
A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható? Amikor a fenntarthatóság nem csak üres ígéret Távtüntetés: magányos transzparensek képviselik a klíma ügyéért aggódókat Füstbe ment egy rossz szokás Háromszoros segítség hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam