2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási pénzeket kezelő alapok követelik a fosszilis vállalatok zöldülését

Közel 32 ezer milliárd dollárt kezelnek azok az alapok, amelyek követelik a fosszilis iparágakban működő óriáscégektől, hogy többet tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, mint amire eddig képesek voltak.

Összesen 415 intézményes invesztor – nagy eszközkezelő alapok – sürgették a decemberi katowicei klímacsúcs alkalmából a kormányzatokat és a világvállalatokat, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy a világ be tudja tartani a párizsi klímaegyezményben vállalt emissziómérséklési vállalásokat, és megfékezze a klímaváltozást, írta a Piac és Profit.

A részvényesek ma már nagyobb nyomást gyakorolnak az óriáscégek menedzsmentjére, hogy nyíltabban és részletesebben tegyék közzé az üzletvitelüket érintő klímakockázatokat, valamint  álljanak át a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiák használatára, termelésükben pedig a környezetbarát megoldásokra.

Fotó: shutterstock.com

A környezettudatos alapok a Institutional Investors Group on Climate Change nevezetű tömörülésben lobbiznak a céges zöldülésért. A csoportban részt vevő alapok összesen 32 000 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek, ami nagyjából Kína GPD-jének kétszerese. Felhívásukban arra figyelmeztetnek, hogy

„sok tennivalójuk van még a kormányoknak, hogy felgyorsítsák az átállást az alacsony karbontartalmú működésre, és javítsák gazdaságunk, társadalmunk és a pénzügyi rendszereink klímakockázatokkal szembeni ellenálló képességét”.

Az alapok kifejezték vezetőségük ama vélekedését, hogy azon cégek és országok, melyek vezető szerepet vállalnak a párizsi klímaegyezmény teljesítésében, és alacsony karbontartalmú gazdasági pályára állítják a gazdaságot – mind törvényekkel, mind céges best practice-ekkel –, jelentős gazdasági előnyökhöz jutnak.

Neked ajánljuk
A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Jelentős gazdasági károkat okoztak a környezeti katasztrófák 2020-ban A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam