2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Coca-Cola levegőből kivont szén-dioxidot rak az ásványvízbe

A szén-dioxid nemcsak környezetszennyező, üvegházhatású gáz, hanem a termelésben használható erőforrás is. 

A körforgásos gazdaság lényege, hogy zárt anyagciklusokat teremt, s minden matériát újra és újra felhasznál, lehetőleg a legnagyobb értéken és hasznossági szinten. Nemcsak a műanyag csomagolást vagy a ruhákat lehet újrahasznosítani, hanem a légkörbe eregetett szén-dioxidot is.

A svájci Valserto ásványvízmárka az ugyancsak svájci Climeworks AG-val szerződött, mely olyan berendezéseket üzemeltet, amelyek szűrőkkel kiszívják a levegőből a szén-dioxidot.

A Coca-Cola tulajdonába tartozó Valserto ezzel a befogott CO2-dal dúsítja palackozott vizeit. Az új italokat 2019 első három hónapjában dobja piacra.

A Climeworks jelenleg nagyjából 600 dolláros költségen tud kivonni a levegőből egytonnányi szén-dioxidot, de a cég vezetése bízik benne, hogy 3-4 éven belül ezt 200 dollárral tudja letornászni, a 2020-as évek végén pedig 100 dolláros költségszinten kivitelezné az eljárást.

Fotó: libreshot.com

A cég kliensei jelenleg élelmiszeripari, italgyártó, mezőgazdasági és megújuló energiás cégek. A vegyipar már most is nagy mennyiségben használ CO2-ot, beépítve azt adalékanyagokba, tisztítószerekbe és gépekhez használatos, minőségi műanyagokba.

A szén-dioxid kinyerése és beépítése azonban rengeteg energiát és erőforrást igényel, vagyis ha a levegőből vonjuk is ki, az energiatermeléssel és az alapanyagok szállításával, feldolgozásával éppannyi üvegházgázt bocsátunk ki, mint amennyi CO2-ot beleépítünk – sőt akár még többet is. Vagyis a karbonmérleg nem éppen kedvező, egyelőre nem igazán beszélhetünk levegőtisztításról.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam