2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönland: már a jég alatti homok és kavics bányászatát fontolgatják

A Nature Sustainability című tudományos lapban tettek közzé egy új tanulmányt, amelyben arról írnak, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben Grönlandra nagyon sok pénz vár, és ez nem csak a permafroszt alatt rejtőző ásványkincseknek köszönhető. 

Évente 269 milliárd tonna jég olvad el Grönlandnál. Egyes számítások szerint itt annyi fagyott víz van, hogy ha az mind elolvad, akkor mintegy hét méterrel emelkedhet meg a vízszint.

Ha a felmelegedés miatt a jégtakaró eltűnik, akkor elérhetővé válik a homok és a kavics, amelyek fontos építőipari anyagoknak számítanak.

Az emelkedő vízszint jelentős mennyiségű iszapos hordalékkal látja el az öblöket és a fjordokat, ebből lehet kinyerni a homokot és kavicsot. A Grönland partjaihoz érkező homok piaci értéke egyes becslések szerint 2,22 milliárd dollár.

Grönland gleccserei Fotó: Stig Nygaard/Wikimedia Commons

A homok az egyik legfontosabb alapanyag a világon. Globális kereslete 2017-ben meghaladta a 9,55 milliárd tonnát. Ugyanebben az évben piaca 28 ezer milliárd forintos nagyságú volt.

A számítások szerint 2100-ra a jelenlegi közel ötszörösére, 481 milliárd dollárra nő az éves piaca, ami nagy gondot jelenthet a jövőben, hiszen kitermelése globális ökológiai problémát okozhat.

Neked ajánljuk
Fenntartható utakon az Audi Jól jövedelmeznek a zöldbefektetések A biztosítók irtóznak az erdőtüzek füstjétől David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: 888.hu
Vissza
Hírfolyam