2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hasonló károkat okozhat a klímaváltozás, mint a 2008-as világválság?

Egy új tanulmány azt vizsgálta, milyen hatással van a stabil éghajlat és a termékeny föld romlása az egészségre, a gazdaságra vagy a migrációra.

Egy új jelentés szerint – amely sürgős és radikális reformra szólít fel a politikai és társadalmi rendszerek védelme érdekében – az ember által okozott klímaváltozás nyomán kialakuló természeti és gazdasági veszélyek gyülekező viharfelhői a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló rendszerszintű összeomlást okozhatnak – írja a Guardian nyomán az atv.hu.

A tanulmány szerint a globális felmelegedésnek, a talaj meddőségének, a beporzó rovarok elvesztésének, a termőtalaj kémiai kimosódásának és az óceánok savasodásának kombinációja „új kockázati veszélyt” hoz létre.

Ezt a veszélyt a politikai döntéshozók jelenleg rendkívül alábecsülik, pedig az emberi történelemben a legnagyobb fenyegetést jelenthetik.

A korábbi tanulmányok és kormányzati jelentések tucatjait feldolgozó elemzés szerzői azt vizsgálják, hogy a természeti infrastruktúra romlása milyen hatással van az egészségre, a gazdaságra, az egyenlőtlenségekre és a migrációra.

Fotó: shutterstock.com

A természeti rendszerek romlására vonatkozó bizonyítékokat komor globális statisztikák sorozata mutatja be: 

2005 óta az árvizek száma 15-szörösére, a szélsőséges hőmérséklet okozta események 20-szorosára, az erdő- és bozóttüzek előfordulása pedig hétszeresére nőtt. Az elmúlt 22 év a 20 legmelegebb év közé tartozott a mérések 1850-es kezdete óta, a gerinces populációk száma átlagosan 60%-kal esett vissza az 1970-es évek óta, a beporzás szempontjából létfontosságú rovarok mennyisége pedig néhány országban még gyorsabban csökkent.

Ezek a folyamatok erősítik és kölcsönhatásba lépnek a meglévő társadalmi és gazdasági problémákkal, amelyek potenciálisan a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz hasonló általános összeomlással fenyegetnek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam