2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát fejlődés sincs ingyen

Sokan a szennyező iparágakra kivetett adóktól várják a világra nehezedő klímaválság elhárítását. De hogyan tudnák az államok az így befolyó összeget a klímabarát technológiák felvirágoztatására fordítani? 

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett egy irányzat, ami szerint a legjobb megoldás, ha az állam a piaci kudarcok helyrehozása helyett egyenesen piacteremtésre költi az adónkat. Ennek a megközelítésnek az egyik legfőbb képviselője Marianna Mazzucato. A University College London (UCL) professzorának Guardienen megjelent írását a G7 ismertette.

AZ állam mint az innováció motorja

Mazzucato szerint a legtöbb napjainkban szárnyaló innovációs iparág felvirágzása az állami támogatásoknak volt elsősorban köszönhető.

Mazzucato szerint a klímaváltozás fenyegetése a hidegháborús versengéshez hasonló helyzet, ahol a túléléshez szükséges a technológiai fejlődés. Ezért lehet bízni abban, hogy az állam újra sikerrel járhat.

Ráadásul az állam biztosítani tud valamit, amit a piac gyakran nem képes megadni a kreatív munkaerőnek: hagyja őket következmények nélkül hibázni. A nagy energetikai cégek nem költenek eleget az energiaforrások tisztítására, ahogyan magánbefektetők sem szívesen rakják a pénzüket megújuló energiaipari projektekbe. Ez leginkább azért van így, mert még mindig korai fázisban járnak ezek a kutatások, ezért nem lehet tudni, hogy melyik lesz sikeres és melyik vérzik el a tervezőasztalon.

Fotó: Jette Carr/U.S. Air Force photo

Az állam könnyebben kockáztat,
de jól kell csinálnia

Mazzucato szerint az állam felelőssége, hogy finanszírozza azokat az alapkutatásokat – majd az ezekből következő alkalmazott kutatások egy részét –, amelyek megágyaznak a később használatos technológiáknak.

Mazzuco 2016-os tanulmányában már kitért arra, hogy

az állami erőfeszítések megtérülésének biztosítása csak a portfóliómegközelítés alkalmazásával lehetséges – ugyanúgy, mint a magánszféránál. Vagyis mivel előre nem eldönthető, hogy melyik innováció váltja be a hozzá fűzött reményeket, ezért az államnak minél többféle projektet kell támogatnia.

Ez egyrészt jelenti azt, hogy ugyanúgy segítse a nap-, a szél- és a vízenergia fejlesztését, de azt is, hogy ne csak a kutatásba, hanem a fejlesztésbe és a megvalósításba is fektessen pénzt és energiát.

Neked ajánljuk
A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam