2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: elkerülhetetlen tragédia vagy egyedülálló lehetőség?

Mi kell ahhoz, hogy a klímaváltozás ne milliárdok életét és megélhetését ellehetetlenítő csapássá váljon az emberiség számára, hanem egyenesen ugródeszkát jelentsen egy biztonságosabb, kiegyensúlyozottabb jövő megvalósítása felé?

Cikksorozatunk második részében a Globális Gazdasági és Klímabizottság jelentésének „Az új növekedési menetrend” című fejezetét tesszük közzé, amelyből kiderül, mely területeken és milyen erőfeszítésekre van szükség, hogy a valamennyiünk számára sorsfordító lehetőséget jelentő klímagazdasági átmenet megvalósuljon. (Az első rész itt olvasható.)

„A XXI. század növekedéstörténetének feltárása” című dokumentum kidolgozásában részt vevő 28 fős bizottságban egy korábbi kormányfő, több pénzügyminiszter és az üzleti élet prominensei mellett a tudomány kiemelkedő képviselőit is ott találjuk, így például Nicholas Sternt, a Londoni Közgazdasági Egyetem professzorát, a Royal Economic Society elnökét.

A dokumentum az elkövetkező hetekben a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak köszönhetően, magyar nyelven először az Élő Bolygónk honlapján válik elérhetővé a nagyközönség számára. 

A Globális Gazdasági és Klímabizottság rámutat: a klímaváltozás kapcsán megfogalmazott kritika többé már nem a tétlenség költségességét ostorozza, az új klímagazdaságban rejlő növekedési lehetőségeket kell hangsúlyoznia. 

Ma nem az a kérdés, hogy cselekedjünk-e, illetve hogy mit tegyünk, hanem az, hogy milyen elhatározásra jutunk majd: fokozatos átállással fenntarthatatlan jövőt teremtünk, vagy határozott irányváltással az új gazdasági növekedési menetrend mellett döntünk.

„A következő két évtizedben megvalósítandó beruházások nagyságrendje akkora, hogy többé egyszerűen nem zárhatjuk be magunkat a környezetszennyező technológia és a nem hatékony tőkefelhasználás börtönébe.”

Neked ajánljuk
Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam