2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar srác ötlete a műanyagszemét ellen

A Loop projekt kiötlője, Tom Szaky szerint az újrahasznosítás „vesztes iparág”. 

A műanyagnak számos előnye volt az üvegpalackokkal szemben – nem törik el, és a súlya is könnyebb. Csakhogy az általa okozott károk mellett eltörpülnek ezek a szempontok:

a mindenhova beférkőző mikroplasztik, a bomló műanyagokból felszabaduló üvegházhatású gázok és az óceáni élőlények kálváriája a műanyagban való tobzódásunk ára – és a lista messze nem teljes.

Tom Szaky, a műanyag csomagolás új korszakát elhozó Loop megálmodója Fotó: Christopher Crane for Terra cycle/Wikimedia Commons

Az újrafeldolgozás nem elég hatékony

Az 1960-as évek óta gyártott műanyagok 91 százalékát nem hasznosítottuk újra.  A technológia erőforrás-igényes (szállítani kell mindent, az újrahasznosító gépek energiát használnak stb.), s az sem garantált, hogy a folyamat végén a műanyag ugyanolyan minőségű, élelmiszer-tárolásra alkalmas marad.

A piackutatások alapján egyértelmű: a fogyasztóknak egyre kevésbé tetszik, hogy a csomagolásokkal hozzájárulnak bolygónk szennyezéséhez. Ezért a vállalatok folyamatosan növelik csomagolásaikban az újrahasznosított műanyag arányát. De Tom Szaky, a Loop projekt vezetője szerint ez csak afféle toldozgatás-foldozgatás.

Újrahasznosítás helyett a dobozok, tasakok, palackok, flakonok többszöri felhasználására van szükség, amivel elkerülhető lenne a műanyag csomagolások, étel- és italtartók állandó gyártása.

Hogyan működik a Loop?

  • A Loop online áruháza háromszáz terméket szállít házhoz, például sampont, szájöblítőt, pelenkát, jégkrémet, mosószert.
  • Az áruk egy Loop táskában érkeznek. Az USA-ban a UPS végzi a szállítást. A fagyasztott termékeket a táska hűtőtáskarészébe helyezik.
  • Az árucikkek kiszerelése kifejezetten e célra újratervezett dobozokban, tubusokban, tégelyekben történik, melyek alkalmasabbak az újbóli használatra.
  • A fogyasztók elhasználják a termékeket, majd a tubusokat, dobozokat visszateszik a Loop táskába – a csomagolásokat nem kell elmosniuk.
  • A UPS felveszi a csomagot, a dobozokba, palackokba, tubusokba újra terméket adagolnak.

Tulajdonképpen a 20. századi házhoz szállító „tejesember” visszatérése ez – csak nagyobb termékpalettán – írja a Piac és Profit.

Neked ajánljuk
Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek Fontos adalék a fenntartható irodához – a tintasugaras nyomtatók kevesebb energiát fogyasztanak Új nyersanyagbeszerzési stratégiával zöldül a német Lidl A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam