2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bevált az üdítőadó

A kaliforniai Berkeley önkormányzata három éve vetett ki adót a cukrozott italokra, amelyek az elhízással, a cukorbetegséggel és nagyjából az összes civilizációs betegséggel kapcsolatba hozhatók. Az intézkedés megtette a hatását: villámgyorsan lecsökkent az ilyen italok fogyasztása.

A város 2014 novemberében vezette be az adót a cukrozott üdítőitalokra. Ezután 2015-ben máris 21 százalékkal csökkent a fogyasztásuk. A trend azonban nem állt meg itt: mára 52 százalékkal kevesebbet vesznek ezekből az üdítőkből, mint 2014 előtt – derül ki a helyi berkeley-i Kaliforniai Egyetem tanulmányából. Ezzel párhuzamosan a vízfogyasztás viszont 29 százalékkal emelkedett három év alatt.

Ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy az úgynevezett üdítőadó valóban hatékony eszköze lehet az egészségre káros italok visszaszorításának.

„Az eredményeink üzenete egyértelműen az, hogy az üdítőadó működik. Különösen fontos, hogy az eredményeink az alacsony jövedelmű és sokszínű kerületekből származnak, márpedig ezeken a környékeken a leggyakoribb a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések. De itt a legintenzívebb a cukrozott üdítők reklámozása is” – nyilatkozta Kristie Madsen, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi intézetének munkatársa.

Fotó: pexels.com

Az Egyesült Államokban jelenleg ádáz jogalkotási vita zajlik az efféle üdítőadókról. Miközben több város, például Philadelphia és Seattle is bevezetett ilyen rendelkezéseket az elmúlt években, az állami törvényhozások, például Kaliforniában és Washington államban tavaly éppen az efféle városi adókat tiltó jogszabályokat alkottak.

Berkeley-ben az üdítőadóból befolyó bevételt az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó edukációs programokra, illetve közösségi kertészkedési projektekre költik, hogy ezzel promotálják az egészségesebb életmódot.

Neked ajánljuk
A P&G újabb lépést tett a fenntarthatóság felé A fenntartható kakaóval a Mondelēz-re (és ránk is) édesebb jövő vár Csökkenti a műanyagok felhasználását a P&G A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam