2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsabb a klímaváltozás, mint hittük, és ezt a gazdaság is megszenvedheti

Március közepéig kitarthat Európában a szokatlanul meleg időjárás, ami tudósok szerint a globális felmelegedés újabb bizonyítéka. A szárazsággal járó erdőtüzek és a folyók alacsony vízállása az áruszállításra is kedvezőtlenül hat. Minden jel arra utal, hogy gyorsabban zajlik a felmelegedés, mint vártuk, és a következményeket a pénztárcánk is hamar megérezheti.

A következő hétre a frissített hőmérsékleti előrejelzések azt mondják, hogy az átlagnál magasabb hőmérséklet várható egész Észak-Európában. Az Olaszországban tomboló erdőtüzek miatt utakat kellett lezárni, ami az áruszállításban is fennakadásokat okoz. Németországban a magasabb hőmérséklet következtében csökken a folyók, például a Rajna vízállása, ami pedig az uszályok közlekedését akadályozza – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Egyre többször hangzik el az a vélemény, hogy ezek az időjárási anomáliák nem egyedi esetek, és nem csak a „szokásos” kilengések, hanem a klímaváltozáshoz kapcsolódnak.

Majdnem biztos, hogy az olyan események, például a héten tapasztalt meleg, kevésbé nagy valószínűséggel fordulna elő, ha az emberiség nem fűtené a bolygót fosszilis energiahordozók elégetésével – mondta James Screen klímakutató.

A nyár is aszályos volt Németországban Fotó: Michael Mueller/flickr.com

A politikusok és a cégvezetők közül egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy milyen károkat okoz a gazdaságnak ez a folyamat, amiről korábban azt hitték, hogy több évtizedig vagy akár több évszázadig eltart majd.

A masszív futótüzek egyre gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt. Az Exeter Egyetem szerint az emelkedő hőmérséklet a nagynyomású rendszereket Európa fölé engedi, ami pedig blokkolja a normális időjárási folyamatokat. Idén például száraz, meleg levegő érkezett Afrikából, ami megakadályozta, hogy az Atlanti-óceán felől érkező esős frontok elérjék a kontinenst.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam