2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalatok vették át a stafétát, ami a klímavédelmet illeti

Három évvel a párizsi klímaegyezmény aláírása után szokatlan módon nem annyira az államok, mint inkább a cégek játszották a vezető szerepet az ENSZ klímakonferenciáján Krakkóban.

A minden évben megrendezett konferencia eddigi legnagyobb eredménye a 21. összejövetelen, 195 ország részvételével aláírt párizsi klímaegyezmény volt, ám ebből azóta kihátrált az Egyesült Államok és néhány olajtermelő ország, ami nagymértékben rontotta az egyezmény sikerébe vetett bizalmat – írja a Potfolio.

Az akkori célkitűzés, vagyis a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében hozott intézkedések mindazonáltal maradtak, és az egyezményben még részt vevő tagországok továbbra is elkötelezettek mellette.

Az ENSZ klímakonferenciája 2018 decemberében Krakkóban Fotó: IRENA/flickr.com

Csakhogy a KPMG szerint a friss kutatási adatok azt mutatják, hogy az egyes kormányzatok által elfogadott CO2-kibocsátás csökkentésére irányuló vállalások már most sem elég ambiciózusak, és nem adnak elég támpontot az üzleti életnek ahhoz, hogy komplex cselekvési tervekről lehessen beszélni. Ugyancsak hiányoznak azok a támogatási mechanizmusok, amelyek ösztönöznék a kibocsátás csökkentésére irányuló beruházásokat. 

A 24. klímakonferencia pozitív újdonsága az volt, hogy a világ számos nagyvállalata tette le a voksát a kibocsátás csökkentése mellett, együttesen pedig kifejezetten sürgették az államokat, hogy szabjanak világos kereteket a szükséges változásokhoz.

A decemberi krakkói klímacsúcson több vállalat első számú vezetője is vállalást tett saját kibocsátásának csökkentésére. Egyre több jel mutat arra, hogy a fenntartható üzleti magatartást pozitívan díjazzák a befektetők, valamint a tehetséges fiatal munkavállalók és a fogyasztók, vagyis üzletileg is megéri jövőorientáltan, köztudatosan vezetni vállalkozásunkat  – mondja Szabó István, a KPMG fenntarthatósági szolgáltatási területének vezetője.

Neked ajánljuk
Az ausztrál bíróság kimondta: a döntéshozóknak kötelességük a fiatalok jövőjének megóvása A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam