2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hazai biztosítók is tartanak a klímaváltozástól

A magyar biztosítók még mindig csak tanulják a jelenséget, az egy-két éves előrelátás is nehezen megy, és nincs érdemi tapasztalatuk a kérdésről, pedig egyértelmű, hogy nagy változást fog hozni a piacon – derült ki a klímaváltozás hatásairól szóló szekcióban a Portfolio Biztosítás 2019 című konferenciáján.

A klíma folyamatosan változik és változni is fog, az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 2016-ban mérték, számos szempontból azonban 2017 és 2018 volt a legpusztítóbb természeti jelenségekkel járó esztendő – ismertették a Portfolio konferenciáján a nemzetközi Swiss Re viszontbiztosító előadói, Marta Romejko és Christian Kreutzer.

A biztosítók számára nagy kihívás, hogy a klímaváltozással járó trendek nem lineárisak, a jelenségek és károk nagy változékonysággal és aszimmetriával jelentkeznek.

A Swiss Re számos kockázatkezelési, technológiai stb. megoldással rendelkezik, amelyekkel ezek a biztosítókkal partnerségben kezelhetők.

Fotó: pixabay.com

Hetesi Zsolt klímakutató szerint a tudományos álláspont alapján visszafordítani nem, mérsékelni azonban lehet a klímaváltozást. A mi éghajlatunkra az északi-sarki jégtakaró nagysága és vastagsága különösen nagy hatással van. Magyarországot egyre jobban sújtja a hosszan tartó száraz időszakok beköszönte, a csapadék kiszorulása a vegetációs időszakból, a szélsőséges telek és a nyári hőhullámok. 

A klímaváltozást letagadni nem lehet, ugyanakkor a klímaváltozás a magyar nemélet-biztosítási piacot egyelőre nem nagyon érintette

– hangzott el az előadásokat követő panelbeszélgetésben, amelyet Csurgó Ottó, a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesületének ügyvezetője vezetett. A nagyobb természeti katasztrófák vagy elkerülték Magyarországot, vagy sikeres kormányzati beavatkozás kezelte az ország kárait – mondta Kaszab Attila (K&H Biztosító). 

Almássy Gabriella (Union) szerint a biztosítóknak fel kell készülniük a klímaváltozással kapcsolatos új technológiák biztosítására (ezek első elemei már megjelentek), és nem elhanyagolható szempont, hogy egy-egy biztosító a portfóliója mekkora részével vállal erre kockázatot – többek között az egészségbiztosításokra is meglesz a hatása.

Nem a biztosítási szektor dolga, hogy magát a klímaváltozást kezelje, a biztosítható kockázatok valószínűleg zsugorodni fognak, a biztosítási értékek és összegek viszont emelkedhetnek, így a klímaváltozás összhatása nem feltétlenül lesz pozitív vagy negatív a biztosítási piacra – mondta Almássy Gabriella.

A Portfolión megjelent beszámoló a viszontbiztosítók jelentőségére is kitér.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam