2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Küzdelem az elviteles poharak körül

A műanyag szívószálak világszerte a környezetszennyezés szimbólumaivá váltak, ezért egyre több vállalat – köztük a Starbucks is – úgy döntött, hogy megválnak tőle. Azonban van valami, amin a világ legnépszerűbb kávézólánca – a többi fenntarthatóságra törekvő étteremlánchoz hasonlóan – sokkal nehezebben talál fogást.

A Starbucks már tavaly nyáron jelezte, hogy 2020-ig minden kávézójukból kitiltják a műanyag szívószálakat. Ez óriási lökést ad majd a műanyag elleni harcban, hiszen a Starbucks globálisan 29 800 bolttal rendelkezik, és az egyik legnagyobb szennyező volt, javarészt a szívószálak miatt.

A vállalat még a hideg italok poharának fedelét is áttervezte úgy, hogy ne legyen szükség szívószálra.

A népszerű láncnak 30 évébe telt, mire környezetbaráttá varázsolta ikonikusnak számító papírpoharait, de még ez sem az igazi, a vásárlók 2017-ben 3,85 milliárd starbucksos poharat használtak el. Ugyan maga a pohár papírból van, a fedele és a belseje viszont műanyagból.

Lehet az elviteles poharaknak zöld jövője? Fotó: maxpixel.net

Ezt a problémát még nem tudta megoldani a Starbucks, viszont nemrég több nagyvállalat is összeállt, köztük a McDonald's, a Coca-Cola, a Nestlé és a Yum!, hogy egy jobb alternatívát fejlesszenek ki. A NextGen Cup Challenge névre keresztelt versenyhez már 480-an csatlakoztak, és az ő koncepcióikból kerül majd ki a jövő pohara.

A ma használatos papírpoharaknak nem könnyű környezetbarát versenytársat találni: nem törnek, nem szivárog ki belőlük az innivaló, nem olvadnak el, és a tartalmuk ízét sem változtatják meg. Ráadásul olcsók, könnyen és gyorsan szállíthatók. Egy környezetbarát pohárnak ugyanazt kellene tudnia azzal az extrával, hogy használat után lebomlik.

Neked ajánljuk
Fenntartható utakon az Audi Jól jövedelmeznek a zöldbefektetések Két számjegyű hozam, zölden A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam