2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Küzdelem az elviteles poharak körül

A műanyag szívószálak világszerte a környezetszennyezés szimbólumaivá váltak, ezért egyre több vállalat – köztük a Starbucks is – úgy döntött, hogy megválnak tőle. Azonban van valami, amin a világ legnépszerűbb kávézólánca – a többi fenntarthatóságra törekvő étteremlánchoz hasonlóan – sokkal nehezebben talál fogást.

A Starbucks már tavaly nyáron jelezte, hogy 2020-ig minden kávézójukból kitiltják a műanyag szívószálakat. Ez óriási lökést ad majd a műanyag elleni harcban, hiszen a Starbucks globálisan 29 800 bolttal rendelkezik, és az egyik legnagyobb szennyező volt, javarészt a szívószálak miatt.

A vállalat még a hideg italok poharának fedelét is áttervezte úgy, hogy ne legyen szükség szívószálra.

A népszerű láncnak 30 évébe telt, mire környezetbaráttá varázsolta ikonikusnak számító papírpoharait, de még ez sem az igazi, a vásárlók 2017-ben 3,85 milliárd starbucksos poharat használtak el. Ugyan maga a pohár papírból van, a fedele és a belseje viszont műanyagból.

Lehet az elviteles poharaknak zöld jövője? Fotó: maxpixel.net

Ezt a problémát még nem tudta megoldani a Starbucks, viszont nemrég több nagyvállalat is összeállt, köztük a McDonald's, a Coca-Cola, a Nestlé és a Yum!, hogy egy jobb alternatívát fejlesszenek ki. A NextGen Cup Challenge névre keresztelt versenyhez már 480-an csatlakoztak, és az ő koncepcióikból kerül majd ki a jövő pohara.

A ma használatos papírpoharaknak nem könnyű környezetbarát versenytársat találni: nem törnek, nem szivárog ki belőlük az innivaló, nem olvadnak el, és a tartalmuk ízét sem változtatják meg. Ráadásul olcsók, könnyen és gyorsan szállíthatók. Egy környezetbarát pohárnak ugyanazt kellene tudnia azzal az extrával, hogy használat után lebomlik.

Neked ajánljuk
Már a magyar befektetők pénze is fialhat környezettudatosan Nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak a fenntarthatóságot Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam