2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó úton halad a körforgásos gazdaság kiépítése

Az Európai Bizottság átfogó jelentést tett közzé a körforgásos gazdaság kiépítése céljából 2015 decemberében elfogadott cselekvési terv végrehajtásáról. Az eddigi sikerek felgyorsíthatják Európában az átállást a körforgásos gazdaságra.

Az Európai Bizottság által ismertetett jelentés megállapította, a cselekvési terv valamennyi eleme megvalósult: egyebek között elkészült a műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégia, 2018 júliusában hatályba lépett a hulladékokra vonatkozó felülvizsgált jogszabályi keret, és a támogatásoknak köszönhetően a 2016–2020-as időszakban több mint 10 milliárd euró segíti az európai ipar átállását a körforgásos gazdaságra.

A jelentés szerint a terv végrehajtása felgyorsította Európában az átállást a körforgásos gazdaságra, és újabb munkahelyek megteremtéséhez járult hozzá.

A körforgásos gazdaság szempontjából fontos ágazatok 2016-ban több mint négymillió munkavállalót foglalkoztattak, ami 2012-höz képest 6 százalékos növekedés volt. 

Fotó: Giuseppe Milo/visualhunt.com

A körforgásos gazdaságra átállás emellett új üzleti lehetőségeket teremtett, új üzleti modelleket tett lehetővé, valamint új piacokat hozott létre az unión belül és kívül is. A körforgásos tevékenységek – köztük a javítás, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás – 2016-ban közel 147 milliárd euró hozzáadott értéket, illetve mintegy 17,5 milliárd euró értékű beruházást eredményeztek.

Ugyanakkor a hulladékokról szóló felülvizsgált jogszabályok végrehajtásához és a másodlagos nyersanyagok piacának fejlesztéséhez még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség.

Emellett fel kell gyorsítani egyes területeken – például a vegyi anyagokkal, a nem toxikus környezettel, az ökocímkézéssel és az ökoinnovációval, a kritikus fontosságú nyersanyagokkal és a műtrágyákkal kapcsolatban – az uniós szinten már megkezdett munkát, ha Európa teljes mértékben ki akarja aknázni a körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő lehetőségeket – mutattak rá.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam