2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kender térnyerésével a divatipar ökológiai lábnyoma is sikkesebb lehet

Termesztése nem igényel permetezést, vízigénye elenyésző, feldolgozása pedig feleannyi szén-dioxid-kibocsátással jár együtt, mint amivel a pamut esetében számolni kell – a ruhagyártók mégis mellőzték, egészen mostanáig.

A Levis az elmúlt években töretlen lelkesedéssel építette fenntartható arculatát, szerencsére számos valóban környezettudatos kezdeményezés segítségével: víztakarékos textilkezelési eljárásokat dolgoztak ki, amerikai üzleteikben használtruha-gyűjtő és -újrahasznosító pontokat állítottak fel, régi halászhálókból készítettek farmereket, és szemléletformáló kampányokat indítottak a mosás gyakoriságának csökkentése érdekében.

Legújabb kollekciójukat, amely a Wellthread™ X Outerknown nevet viseli, 30 százalékban kenderből állították elő.

A fejlesztés egy különleges eljárásnak köszönheti létrejöttét, amely a máskülönben durva tapintású kendert a pamutéval vetekedő puhaságú és kényelmű kelmévé képes alakítani.

A kendert, amely a gyomnövények ellenállásával bír, növekedéskor vízigénye a fele, feldolgozáskor pedig mindössze negyede a pamuténak, a divatipar eddig durva, sprőd tapintása miatt tartotta parkolópályán Fotó: shutterstock.com

Paul Dillinger, a Levis fejlesztési részlegétől elmondta: sikerült kidolgoznunk egy eljárást a kender szálainak finomítására, amivel csaknem a pamutéval vetekedő puhaság érhető el. Az új kollekció darabjai 30%-ban készülnek a speciálisan kezelt kenderből, amivel az előállításukhoz szükséges víz mennyiségét érdemben tudták csökkenteni.

Fotó: www.levis.com
Neked ajánljuk
Egyre többe kerül a szén-doxid-kibocsátás Globálisan zöldáramra állt át az Unilever Akik biztosan nem unják a banánt A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam