2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nyersanyagok kitermelése és feldolgozása a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy feléért

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és ez a felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 százalékáért – állapította meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kedden kiadott Global Resources Outlook 2019 című tanulmánya.

A szervezet Nairobiban folyó tanácskozásán bemutatott tanulmány készítői azonnali lépéseket sürgettek annak érdekében, hogy megmentsék a Földet a feléléstől, amelynek üteme szerintük 1970 óta megháromszorozódott. A tanulmány emlékeztetett:

az elmúlt mintegy ötven évben megkétszereződött a Föld lakossága, négyszeresére nőtt a belföldi termékek előállítása.

A nyersanyagok éves globális kitermelése az 1970. évi 27 milliárd tonnáról 92 milliárd tonnára nőtt 2017-re. A biomassza-felhasználás az élelmiszer-előállítás, az állatok etetése és energiatermelés céljából az 1970. évi 9 milliárd tonnáról 24 milliárd tonnára nőtt 2017-re. A fosszilis energiafelhasználás az 1970. évi 6 milliárd tonnáról 15 milliárd tonnára nőtt 2017-re – a zöldenergiákra való átállásra tett erőfeszítések ellenére.

2000 óta a kitermelési ráta növekedése évi 3,2 százalék volt Fotó: shutterstock.com

A földhasználatban bekövetkező változások miatt 2010-ig a fajok mintegy 11 százaléka tűnt el globálisan. A jelentés készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy számítások szerint 2015 és 2060 között a természetes erőforrások felhasználása várhatóan mintegy 110 százalékkal fog növekedni, ami az erdők több mint 10 százalékos, más természetes élőhelyek mintegy 20 százalékos csökkenéséhez fog vezetni. Hozzátették:

 „A klímaváltozást tekintve súlyosak a következmények, mivel az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 43 százalékkal fog nőni.”

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a gazdasági és fogyasztási növekedés, sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség annak biztosítására, hogy a pozitív gazdasági növekedés ne járjon negatív környezeti hatásokkal:

„Szükség van arra, hogy a jelenlegi lineáris áramlást a körkörös váltsa fel a termékek meghosszabbított életciklusának, az intelligens termékek tervezésének, a szabványosításnak és az újrafelhasználásnak, újrahasznosításnak, újrafeldolgozásnak a kombinációja által” – idézi a jelentést az MTI.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam