2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elég jó a világunk ahhoz, hogy az etikus bankok is megéljenek?

Főleg a fiatal generációk körében egyre népszerűbbek azok az pénzintézetek, amelyek a gazdasági megtérülés mellett a fenntartható kezdeményezések és a társadalmi gyarapodás szempontjait is figyelembe veszik működésükkor – ezért is lobbiznak kivételezésért az uniós hatóságoknál.

„Az etikusnak vagy értékalapúnak is nevezett modell szerint dolgozó hitelintézetek hármas feltételrendszerben gondolkodnak. A profitcél mellett azt is mérlegelik, hogy az adós ténykedése milyen hatással van a helyi közösségre és környezetre” – mondta el Pozsonyi Gábor, a MagNet Bank igazgatósági tagja, amely a magyar piacon egyedüliként képviseli a fenntarthatósági modellt követő bankok világszerte is csak 54 képviselővel rendelkező mozgalmát a hvg.hu-nak.

A profitcél mellett azt is mérlegelik, hogy az adós milyen hatással van A környezetre

„Nem egyszerű a döntés, hiszen egy dohánygyár is lehet hasznos a helyieknek, ha közmunkát vált ki, utat, közösségi házat épít. Vagy egy szénerőmű beszállítója is lehet „zöld”, ha reformkonyhát visz. Az autóipar besorolása sem egyértelmű, mivel az elektromos járművek előállítása sem feltétlenül környezetbarát. Bárhogy is mérlegeljen azonban egy etikus bank, nem jótékonysági, hanem üzleti alapon működik, az adósnak a rendes mérce szerint is hitelképesnek kell lennie” – fejtette ki a Pozsonyi.

Fotó: shutterstock.com

Az ilyen típusú bankok szerepe egyelőre marginális: a nagyobbak is csak a saját országuk piacának egy-két százalékát mondhatják a magukénak, s főleg kis- és közepes vállalkozásokat finanszíroznak. Jellemző rájuk, hogy a betéteseik is beleszólhatnak, milyen ágazatokat vagy vállalkozásokat hitelezzenek, s erre fokozódik is az igény.

Az európai etikus bankok most azért lobbiznak az uniós hatóságoknál, hogy egyedi, kedvezőbb szabályozás vonatkozzon rájuk, például a kötelező tőkeerőt illetően.

Csakhogy, úgy tűnik, korai még az igyekezet. Az Európai Bankhatóság egyik illetékese  úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy a fenntartható banki modell definiálása kétségtelenül az egyik legfontosabb projekt, ami az Európai Bizottság előtt fut. Bármilyen szimpatikus és jövőbe mutató is azonban ez a mozgalom, túl sok még a kérdőjel és a bizonytalanság körülötte – derül ki Gyenis Ágnes hvg.hu-n megjelent cikkéből.

Neked ajánljuk
A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Terménynapokat rendeznek a hétvégén Ópusztaszeren Beárazták a hőséget Franciaországban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam